Utorak 13.09.2011.
22:45
Beta

Bez Putina ne bi bilo ni Fausta

Sokurov sa "Zlatnim lavom"

U Rusiji je 2009. godine obustavljena proizvodnja filmova zbog ekonomske krize pa je Sokurov zatražio od Putina pomoć. Putin ga je pozvao u svoju rezidenciju kod Moskve kako bi reditelj predstavio svoj projekat.

"Veoma pažljivo me je saslušao i postavljao precizna pitanja o glumcima i kostimima", ispričao je Sokurov koji je kod  Putina otkrio "iznenađujuće afinitete prema nemačkoj kulturi".

Putin je imao "samo jednu želju - da  dugometražni film, snimljen na nemačkom, bude u ruskoj produkciji bez stranih ulaganja", rekao je Sokurov čiji su prvi filmovi bili zabranjivani u Sovjetskom Savezu.

Mesec dana nakon tog susreta, Fond za podršku mas medijima čije je sedište u Sankt Peterburgu, a finansira ga poslovni svet, deblokirao je osam miliona evra za "Fausta".

Ostatak novca, milion evra, dao je vladin Fond za podršku filmu, nedavno formiran na inicijativu Putina.

"U subotu, sedam minuta nakon što je saopštena odluka o Zlatnom lavu, Vladimir Putin me je nazvao da mi čestita", ispričao je Sokurov.

"Zašto?"

 

"Još nisam shvatio zašto je Putin sa kojim nisam bio u prijateljskim odnosima, naprotiv, odlučio da podrži film", rekao je ruski reditelj čiji je rad poznatiji u Evropi nego u sopstvenoj zemlji.

Inspirisan Geteovim delom, "Faust" je poslednji deo Sokurovljeve tetralogije o diktatorima, moći i ljudskoj ludosti.

2024 © - Vesti online