Utorak 13.09.2011.
08:40
Večernje novosti

Mladić rešava ubistvo Dade Vujasinović?

Dada Vujasinović
 

General Ratko Mladić, koji je u zatvoru u Ševeningenu, mogao bi dosta da pomogne u rasvetljavanju ubistva i otkrivanju ubice i nalogodavaca novinarke Radisave Dade Vujasinović, koje se dogodilo 1994. godine, tvrde za "Novosti" bivši obaveštajci sa leve obale Drine, insistirajući iz razumljivih razloga da budu anonimni.


Po njima, ubistvo Dade Vujasinović i (samo)ubistvo Mladićeve ćerke Ane, najverovatnije, su u tesnoj vezi, pa smatraju da će general Mladić biti sasvim kooperativan.

Na pitanje, kako objašnjavaju tu okolnost, oni podsećaju da je Dada Vujasinović ubijena u godini kada su kulminirali sporovi, sukobi i razmirice tadašnjeg vojnog i civilnog rukovodstva na Palama, "što je još tada bilo dobro poznato i široj javnosti". Po njihovim rečima, navodno Ratko Mladić je imao pouzdane informacije da ga prate civilne službe "zbog neposlušnosti", pa je bukvalno o svemu vodio računa.

General Mladić je tada Dadi Vujasinović kao, bez sumnje u to vreme jednom od najuglednijih i najhrabrijih novinara u Srbiji i SR Jugoslaviji, dao dokumentaciju o kriminalu koji se odvijao na levoj obali Drine i čiji su akteri bili neki od najviših predstavnika vlasti Republike Srpske - tvrde sagovornici Novosti.


 

- Svu tu dokumentaciju, spakovanu u zelenu fasciklu, Mladić je Dadi predao u Beogradu. Imamo informacije da, kad je čuo da je Dada ubijena, Mladić je pitao da li je pronađena i zelena fascikla, a dobio je odgovor da nije!
 

Upitani, zašto se o tome tek sad govori, sagovornici lista ističu da je u pitanju

otkrivanje dokumentacije koja je bila daleko od očiju javnosti, a pripada nekadašnjim tajnim službama na levoj obali Drine, a potom i preciziraju:

"Srđan Knežević, bivši zamenik načelnika policije u Istočnom Sarajevu, koji je došao na to mesto posle sukoba Karadžića i Biljane Plavšić, pronašao je dokumentaciju o praćenju generala Mladića od 1994. godine i druge važne informacije i o tome je obavestio tadašnjeg svog šefa Ljubišu Savića Mauzera, načelnika Uprave policije MUP-a Republike Srpske. Mauzer nije stigao ni da dođe do Pala, a Knežević je ubijen. Važno je napomenuti da je, iz tih i drugih razloga, kasnije ubijen i Ljubiša Savić Mauzer, kako ne bi tragao za tim dokumentima koji su tek nedavno ugledali svetlost dana."

Iz te dokumentacije, uveravaju sagovornici Novosti, može se zaključiti da je Dada Vujasinović u Beogradu duplo praćena, jer osim bezbednjaka iz Srbije, na nju su, navodno, motrile i njihove kolege sa leve obale Drine, "uglavnom zbog kontakta sa Ratkom Mladićem".
 

Oni ističu da je poznato koji je Bijeljinac svojevremeno u nekoliko navrata vozio poznatu novinarku, kao i da njen egzekutor danas, navodno, slobodno živi u Bijeljini i u bliskim je odnosima sa jednim od, u to vreme, "najviđenijih" bezbednjaka, na levoj obali Drine.

Sagovornici ocenjuju da je policija Srbije na sjajnom tragu ubicama Dade Vujasinović, naravno, pod uslovom da pomognu i Ratko Mladić i njihove kolege iz policijskih i drugih agencija iz RS i BiH. Pogotovu što su ubistvo novinarke Dade i samoubistvo Mladićeve kćerke Ane povezani.

2024 © - Vesti online