Utorak 13.09.2011.
04:20
Večernji list

Srpski i hrvatski plaćenici ubijeni u Libiji

Foto: Ilustracija
 

Borac Abdelaziz Madini, jedan od pobunjenika, ispričao je reporteru "Večernjeg lista" da su plaćenici ubijeni nakon što su dugo držali pod kontrolom zgradu libijskog osiguranja u centru Misrate.

On je rekao da su plaćenici, koji nisu stradali u borbama, likvidirani nakon suđenja koje im je bilo održano po kratkom postupku.

"To nisu bili vojnici, nego krvnici koji ubijaju za novac“, ispričao je Abdelaziz i dodao da je među ubijenim plaćenicima bilo i onih iz BIH, Ukrajine, Rusije, Kolumbije.

"Bilo ih je ukupno 85, pod punom ratnom opremom. To su hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali zgradu", kazao je.

Libijski pobunjenik tvrdi da su to bili Gadafijevi plaćenici koji su ubijali nevine ljude, kao i da su libijski pobunjenici mogli da im se suprotstave tek nakon serija intervencija NATO-a.

"Prema informacijama kojima raspolažem, među ubijenima je bilo 9 hrvatskih državljana, 12 srpskih, 11 Ukrajinaca i 10 Kolumbijaca. Ostali, čini mi se, nisu identifikovani", ispričao je Abdelaziz reporteru "Večernjeg lista".

Abdelaziz je naveo i da su plaćenici koji su uhvaćeni u Tripoliju i drugim gradovima prebačeni u zatvor u Bengaziju, gde ih čeka suđenje, ali da na slobodi širom Libije ima još mnogo stranih plaćenika, posebno u Sirtu i u Bani Validu.

2024 © - Vesti online