Ponedeljak 12.09.2011.
22:13
Beta

"Povratak carinika je legitimno pravo Kosova "

Ambasador SAD na Kosmetu: Kristofer Del
 

Posle sastanka sa potpredsednikom Alijanse za budćnost Kosova Bljerimom Šaljom, Del je rekao da postoji dogovor Vlade Kosova, Kfor-a i Euleksa o povratku pripadnika policije i carine na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Vlada Kosova ima sva legitimna prava i ovlašćenja da ostvari dogovor od 2 septembra. Sada očekujemo da se to ostvari i mi ih u tome podržavamo", kazao je Del.

Prištinski mediji su krajem prošle nedelje javili da premijer Kosova u saradnji sa ambasadorom Delom, komandantom Kfor-a, šefom Euleksa i predstavnikom Ketrin Ešton na Kosovu priprema operacionalni plan za povratak pripadnika policije i carine Kosova na granične prelaze.

To je u izjavi za list "Koha ditore" potvrdio i zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Komandu nad policijom i carinom će imati vlasti Kosova, operativni deo će pripasti Euleksu, a Kfor će kontrolisati "alternativne puteve" na granici sa Srbijom.

Euleks je zvanično obavestio šefa srpskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića da će na severu Kosmeta posle 16. septembra biti uvedena puna carinska kontrola, koje do sada nije bilo na svim prelazima.

2024 © - Vesti online