Ponedeljak 12.09.2011.
16:12
Beta

Cane traži da ga oslobode optužbi

Cane uživo iz Švajcarske

"Da li je moguće da nepropisno sastavljen sud, posle grubih povreda postupka i uskraćivanja Subotiću prava na odbranu i posle očigledno utvrđenog činjeničnog stanja, donese pravilnu i zakonitu, a istovremeno osuđujuću presudu. Ubeđeni smo da nije", rekao je Subotićev advokat Predrag Marić u završnoj reči.

Subotić, koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu, optužen je za organizovanje kriminalne grupe koja je 1995. godine i 1996. godine švercom cigareta nezakonito stekla 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara, a optužen je i za zloupotrebu službenog položaja, krivično delo za koje je najstroža zaprećena kazna 12 godina zatvora.

Stanko Subotić i njegovi advokati održali su u petak konferenciju za štampu, na koju se Subotić uključio putem video-linka. On je optužio predsednika Borisa Tadića da predvodi proces protiv njega, iako je nekada finansirao Demokratsku stranku.

Tužilaštvo za organizovani krmiinal ranije je u završnoj reči tražilo da svih 13 optuženih bude osuđeno jer je njihova krivica dokazana i da Subotiću bude trajno oduzeta imovina jer je stečena kriminalom.

Advokat Marić je u završnoj reči naveo da tokom postupka nije dokazano da je preduzeće "Sučeš", preko kojeg se prema optužnici odvijao najveći deo šverca cigareta, bilo u vlasništvu Subotića, a optuženi Stevan Banović rekao je ranije na suđenju da je tu firmu osnovala Državna bezbednost.

Marić je naveo da je Subotiću onemogućeno pravo na odbranu i fer suđenje i da je ministarka pravde Snežana Malović prekršila pretpostavku nevinosti Subotića i komentarisala nepravosnažne sudske presude zbog čega je optuženi protiv nje Ustavnom sudu Srbije podneo ustavnu žalbu.

Advokat je podsetio da je ministarka pravde u jednom intervjuu rekla da Srpska napredna stranka želi da pribavi jeftine političke poene povodom neizabranih sudija i tužilaca i da se šalje jasna poruka da "Šarići, Subotići i ostali mogu mirno da spavaju ako SNS dođe na vlast".

Marić je naveo da Subotiću nije dozvoljeno da se brani ni u jednoj fazi krivičnog postupka, pa ni u pretkrivičnom postupku, koji je vođen protiv N. N. lica.

"Međutim, dve godine pre pokretanja pretkrivičnog postupka, na sastanku Republičkog tužilaštva i SBPOK-a, održanom 30. aprila 2004. godine, zaključeno je da se u radnjama Subotića stiču elementi krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja'", rekao je Marić.

Branilac je naveo da je sud tokom postupka odbio da sasluša svedoke koje je predložila odbrana - bivše ministre Dušana Mihajlovića, Vladana Batića, Dragana Jočića i Zorana Stojkovića, kao i Snežanu Malović i Vladimira Popovića.

"Subotić je sudu poslao dopis u kojem je optužio političke i finansijske moćnike da stoje iza procesa", rekao je Marić.

Subotiću se sudi u odsustvu, a u bekstvu su i njegov sestrić Nikola Milošević, Jovica Ranđelović i Ivana Krčmaričić.

Optuženi su i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač paravojne jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski. Optuženi su i radnik Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

2024 © - Vesti online