Ponedeljak 12.09.2011.
15:40
Srna

Gadafijevi komandosi upali u rafineriju

Komandosi poslati da spreče proizvodnju nafte

"Oko 14 do 15 kamiona došlo je iz pravca Gadafijevog uporišta Sirta prema Ras Lanufu", rekao je radnik rafinerije Abdel Kader, koji je jedan od dvojice ranjenih u ovom događaju.

On je dodao da su pucnjava i eksplozije granata počeli da odjekuju oko devet časova. Kader kaže da su on i njegove kolege spavali u trenuktu kada je počeo napad, a da su se Gadafijevi komandosi odmah potom povukli.

Rojtersov izveštač tvrdi da je video 15 tela sa ranama od vatrenog oružja u bolnici u Ras Lanufu.

Rafineriju u ovom obalskom gradu kontroliše libijski Nacionalni prelazni savet, koji upravlja zemljom posle šestomesečnog građanskog rata i svrgavanja Gadafija.

Rafinerija nije bila u potpunosti operativna, a u trenutku napada u postrojenju se nalazilo oko 60 ljudi. Libijske privremene vlasti juče su objavile da je proizvodnja nafte ponovo pokrenuta, ali nisu želele da objave koja su naftna postrojenja ponovo u pogonu.

Istovremeno, snažna eksplozija ođeknula je danas u velikom skladištu oružja u blizini međunarodnog aerodroma u Tripoliju, a dve osobe su povređene, rekli su očevici izveštaču Frans presa.

"Eksplodirala je municija u skladištu jer je bila loše smeštena. U eksploziji su povređene dve osobe koje su odmah prebačene u bolnicu", rekao je jedan od čuvara vojnog skladišta.

2024 © - Vesti online