Ponedeljak 12.09.2011.
15:19
Beta

"Nema više kosovskih bajki"

Sve što smo spasavali mi smo i izgubili: Ivica Dačić

"Pre neki dan nas je Euleks zvao na razgovor da bi nas obavestili da će doći carina i policija na administrativne prelaze. Pa jel to njihov posao. Da li je njihov posao da sprovode zakone Kosova, ili da budu statusno neutralni", upitao je Dačić.

Na pitanje novinara kakav je Vlade Srbije ukoliko KPS preuzme ove prelaze Dačić je upitao šta je posao Euleksa i "šta sada treba da radi Srbije", da li zbog želje da uđe u Evropsku uniji treba da zažmuri na jedno oko, kada su u pitanju administrativni prelazi, a da drugim gleda ka Briselu. "Pa neće moći", istakao je.

"Srbija treba da izađe sa svojim prihvatljivim predlogom rešenja za
problem Kosova i Metohije, jer je očigledno da rešenje koje Albanci žele nije primenjivo u praksi", istakao je Dačić.

Kada je reč o Kosovu, Dačić je rekao da su oduvek postojale iluzije, ali da je na političarima da se ne takmiče u tome ko će biti veći pisac bajki već ko će biti realan.

"Mnogo godina smo izgubili spašavajući SFRJ, pa SRJ i SCG a malo smo radili na zaštiti nacionalnih interesa Srbije. Srbija treba da izađe sa svojim konceptom nečega što bi za nju bilo prihvatljivo rešenje", kazao je Dačić i naveo da Srbija sada ima jasno definisanu nacionalnu politiku po pitanju Kosova i Metohije.

Ministar je naveo i da su kriminalci na severu Kosova mnogo sitni u odnosu na kriminalce iz Prištine i da je priča o njima alibi da se napada sever.

"To je pokušavanje stvaranja veštačke slike da je to problem. Mnogi od njih su već bili hapšeni u Srbiji, ali ovde se radi o pojednostavljivanju. Pravo pitanje je šta sve prolazi preko granice Kosova i Albanije i da li međunarodna zajednica stvarno misli da mi to ne razumemo", upitao je Dačić.

Na pitanje da li će da razgovara sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom o tome kako su se sktivali optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić, Dačić je rekao da se on takođe pita kako se krio hrvatski general Ante Gotovina i kako to da je on uhapšen u Španiji, a za Hrvatsku se kaže da nije odgovorna za to.

2024 © - Vesti online