Ponedeljak 12.09.2011.
13:17
Vestionline

Go Isus na Šantićevim večerima

Društva su zatražila javno izvinjenje od organizatora ove manifestacije, koja je održana 8. i 9. septembra, navodeći da su ovim neumesnim činom još jednom poniženi lik i delo pesnika Alekse Šantića, povređena osećanja svih hrišćana i istinskih poklonika kulture i ljudi dobre volje.

"Ako je slikar dozvolio sebi preteranu i izvitoperenu umetničku slobodu, poigravajući se na skaredan način s prikazom Hristovog raspeća, organizatori nipošto nisu smeli da ovu bogohulnu i odurnu reprodukciju upotrebe kao dekor Šantićevih večeri poezije", navodi se u saopštenju.

Na Šantićevim večerima poezije, koje je organizovao Muzej Hercegovine pod pokroviteljsvom Grada Mostara, kao deo scenografije postavljena je reprodukcija slike Maksa Klingera koja prikazuje raspeće, a Isus Hrist naslikan je potpuno razodeven, kao i još nekoliko muškaraca. Incident je osudila i Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Tradicionalnoj manifestaciji prethodila je svađa organizatora Muzeja Hercegovine, s jedne i srpskih organizacija Prosvjete i Gusle, s druge strane. Pretila je opasnost da zbog toga budu odražane paralelne večeri posvećene znamenitom srpskom pesniku, ali je na kraju ipak nesporazum prevaziđen.
 

Srbi nepoželjni


Potpredsednik SPKD Prosvjeta - Gradski odbor Veselin Gatalo potvrdio je da je uoči Šantićevih večeri poezije bilo nesporazuma i da nisu prihvatali izmenu programa koji je nametala mostarska vlast.


- Oni su smatrali da su neki Srbi učesnici programa koje smo mi angažovali nepoželjni u Mostaru i da poreski obveznici to neće plaćati. Takođe, insistirali su na tome da grad bude organizator - izjavio je Gatalo.

2024 © - Vesti online