Ponedeljak 12.09.2011.
04:38
Vestionline

Ko će upravljati prelazima Jarinje i Brnjak?

Hašim Tači najavljuje uspostavljanje carinske kontrole na punktovima na severu Kosova
 

"Tači i ministar Bajram Redžepi žele da proture ideju da je sve u redu i pod kontrolom, iako su svesni da za to nemaju potrebnu moć", naveo je listu neimenovani međunarodni zvaničnik, koji se bavi bezbednosnim pitanjem na Kosovu.

Prema saznanjima lista, u Prištini je navodno dogovoren plan kosovskih i međunarodnih zvaničnika o severu Kosova, u okviru kojeg će prelazima na Jarinju i Brnjaku upravljati kosovski službenici, u saradnji sa službenicima Euleksa i Kfora.

Povodom najava da će 16. septembra komandiri kosovske policije upravljati celom akcijom i da će rukovoditi sa policajcima Euleksa, ovaj zapadni zvaničnik, koji učestvuje u svakodnevnim razgovorima za sever, kaže da "niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će biti nove akcije 16. septembra".

Kontrole Kfor-a na prelazima
 

"Bilo kako bilo, tamo (na severu) su odlučni da ne prihvate nikakvu inicijativu iz Prištine", rekao je on.

Nekoliko dana ranije, Zeri je objavio da su se strane koje rade na izradi plana za 16. septembar - američki ambasador Kris Del, šef Euleksa Gzavije Bo de Marnak, bivši komandant Kfora Erhard Biler i Hašim Tači - dogovorile i postigle saglasnost u vezi generalnog plana za slanje carinika na severu Kosova.

I dok strane i dalje diskutuju o poslednjim detaljima, još se ne zna da li će carinici biti fizički prisutni na oba prelaza.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton kaže da je "zajednički zadatak da se ojača vladavina zakona na prelazima na severu, imajući u vidu da je celo Kosovo carinski region".

Hoton, međutim, nije potvrdio da je postignut konačan sporazum.

"Diskusija sa kosovskim vlastima i dalje traje", podvukao je Hoton.

2024 © - Vesti online