Nedelja 11.09.2011.
08:00
Vestionline

Uskoro će nam hakovati i automobile?

Već danas sve veći broj automobilskih proizvođača omogućuje upravljanje nekim njihovim sistemima putem mobilnih telefona, a neki sistemi čak komuniciraju i međusobno – npr. povećanje glasnoće muzike pri većim brzinama i slično.

I naši automobili u opasnosti od hakera

U svojoj analizi o sigurnosti automobila u MekAfiju se pozivaju na rezultate istraživanja univerzitetaiz San Dijega i Vašingtona koja su pokazala da se 'kritične sigurnosne komponente vozila mogu hakovati ako postoji fizički pristup elektronskim komponentama u automobilu'.

Naučnici sa tih fakulteta otkrili su kako hakovati takve automobile putem laptopa koristeći softver nazvan KarŠark, a naknadno su pronašli način da isto naprave putem Blutut veze. Tako, kombinirajući ''KarŠark'' i ''slabosti implementacije Blututa u automobilima'', moguće je izvršiti napad na sistem automobila.

Takođe, za napade se mogu iskoristiti i drugi uređaji koji koriste bežično povezivanje poput sistema daljinskog onesposobljavanja automobila koji se koristi u slučaju krađe.

Tako se u ovom izveštaju spominje i nedavna situacija iz Teksasa kada je putem ovog sistema onesposobljeno oko stotinu automobila koje njihovi vlasnici više nisu mogli da pokrenu, a nekima su trube počele same da trube, za šta je 'zaslužan' nezadovoljan bivši službenik kompanije koja je ugradila ovaj sistem.

U MekAfiju nas već sada upozoravaju na potencijalne opasnosti, a te će se opasnosti povećavati i dalje kako internet postane svakodnevica i u našim vozilima pa ne bi bilo čudno da u budućnosti, pored plaćanja registracije i osiguranja, budemo morali da kupujemo i antivirusni softver – posebno izdanje za automobile.

2024 © - Vesti online