Subota 10.09.2011.
22:51
Vestionline

SAD: Svi su sumnjivi, svi su teroristi

Objava sedam tačaka podseća malo na principe Društvene samozaštite i opštenarodne odbrane, ali i komičnih scena iz ''Balkanskog špijuna'', u kojima je svako sumnjiv, kao i da je svaka aktivnost sumnjiva. Evo na šta građani SAD moraju da obrate pažnju.

Dobar dan građani, ja sam šef policije Dž. Tomas Mejndžer i pričaću vam kako su svi sumnjivi

1. Nadgledanje - Nadzor situacije, koje može da uključi pravljenje dijagrama, uzimanje beleški, korišćenje kamera, dvogleda i drugih sredstava za posmatranje, ili posedovanje planova zgrada važnih ustanova.

2. Uzimanje podataka - Pokušaji da se obezbede informacije o važnim ustanovama. To može da bude i putem elektronske pošte, faksa, pošte, telefonom ili u kontaktu sa nekom drugom osobom.

3. Testiranje obezbeđenja - Pokušaji terorista da na taj način utvrde koliko treba obezbeđenju neke ustanove da odreaguje, kao i snage i slabosti bezbednosnih struktura.

4. Nabavka zaliha - Nabavka onih sirovina koje bi mogle da se iskoriste u terorističkom napadu, kao što su: oružje, eksploziv, opasne hemikalije, priručnici za letenje, vojna ili policijska oprema (uniforme, obeležja, značke) i oprema za izradu lažnih dokumenata.

5. Sumnjive individue - Osobe koje kao da ne pripadaju nekom radnom prostoru ili komšiluku, na osnovu njihovog ponašanja, izjava i pitanja koja postavljaju.

6. Test pokušaji - Vežbe i probe terorista koje nisu akt terorizma, već samo priprema. Ova aktivnost može da uključuje pravljenja mapa za bekstvo i analize saobraćaja u tom mestu.

7. Raspoređivanje snaga - Postavljanje ljudi, opreme i zaliha u poziciju kako bi se izvršio terorističi akt. Ovo je poslednja prilika da se obaveste organi reda pre početka napada.

2024 © - Vesti online