Nedelja 11.09.2011.
08:00
Vestionline

Otkriven enzim koji utiče na bolesti srca

Tim je provodio dva dvojena istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno 2.000 ljudi. Merili su nivo enzima "katepsina S", koji je uključen u razbijanje proteina.

Gustu krv razređivaćemo magnetima

Istraživanje je trajalo 12 i po godina, a otkriveno je da su oni s najvišim nivoima "katepsina S' su bili u većoj opasnosti da će umreti od onih s nižim, ili oko polovine tog nivoa.

Studijom se tako došlo do prvog prepoznatog markera povezanog sa bolestima srca i sa rakom, piše američki "Tajm". Naučnici su se usredsredili baš na taj enzim, jer su ga ranije studije povezale s arterosklerozom ili začepljenjem i otvrdnućem arterija, koje povećavaju rizik od bolesti srca.

U studijama na životinjama, miševi bez gena sa "katepsinom S" razvili su manje srčanih bolesti, i što je zanimljivo, manje raka, u poređenju sa životinjama koje su imale gen.

Istraživanja kod ljudi pokazala su i da debele osobe imaju tendenciju da imaju više nivoa "katepsina S", i da, ako izgube na težini, njegov nivo pada.

Jedan od naučnika Johan Arnlov kaže kako se još ne može reći može li "katepsin S" biti koristan u predviđanju ko je izložen najvećem riziku od srčanih bolesti, ili da li nivo tog enzima u krvi može postati rano upozorenje za rak.

2024 © - Vesti online