Subota 10.09.2011.
17:06
Srna

Bugari odbili da prevezu 900 ruskih turista

Aerodrom u Varni ne radi za Ruse

Situacija na aerodromima je napeta. Pregovori koji su trajali celu noć su obnovljeni, ali za sada nema rezultata.

Bugari su zbog duga od 3,5 miliona evra otkazali pet čarter letova ruskom "Alma Turu", a danas je iz istih razloga otkazan i let za Finsku na relaciji Burgas-Helsinki, koji je bio najavljen za 18.00 časova. U avionu je rezervisano 186 mesta. Za sutra je planiran let za Rigu, ali ukoliko se ne postigne sporazum i on će biti otkazan.

Predstavnik "Bulgaria er" Stojan Mitev rekao je da još nije postignut sporazum između njegove i ruske kompanije "Alma Tur Fraj" i dodao da će letovi biti uspostavljeni odmah pošto se dve strane dogovore.

Bugarski premijer Bojko Borisov saopštio je da je ministrima ekonomije, energetike i turizma Trajču Trajkovu i transporta Ivajlu Moskovskom naložio da pokušaju da pronađu rešenje za putnike iz Rusije i Finske. U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Bugarske, budući da nekim od putnika ističu vize.

Portparol bugarskog MIP-a Vesela Černeva istakla je da ruski turisti neće imati problema viznog karakera sa bugarskim vlastima.

"Kolege su u vezi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Graničnom policijom kako bi bili sigurni da neće biti problema formalnog karaktera sa tim turistima", dodala je Černeva.

U Varnu je doputovao i zamenik ruskog ministra turizma, a očekuju se i predstavnici ruske državne agencije za turizam "Rosturizam". Predstanici ruskog konzulata u Varni u stalnom su kontaktu sa svojim državljanima na aerodromima u Burgasu i Varni.

Kompanija "Alma Tur Fraj" osnovana je 1991. godine i ima predstavništva u Bugarskoj, Rusiji, Rumuniji, baltičkim zemljama i Ukrajini.

2024 © - Vesti online