Petak 09.09.2011.
23:26
Vestionline

Kolundžija: Van Rompej ne pravi pritisak na Srbiju

Kolundžija je rekla novinarima u Skupštini Srbije da je van Rompeja jasno rekao da očekuje da Beograd i Priština kroz razgovore rešavaju probleme.

"To je interes i Beograda. To je ono na čemu Beograd insistira i pokazuje otvorenu spremnost da kroz razgovore rešavamo probleme", kazala je Kolundžija.

Nema pritiska: Nada Kolundžija

Herman van Rompej rekao je danas na Formu EU-Srbija u Beogradu da će odnosi Beograda i Prištine biti jedan od elemenata koje će EU razmatrati prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za prijem u Uniji i poručio da budućnost Srbije jeste u EU.

Kolundžija je navela da postoji potreba da Srbija bude članica EU i da veruje da će do kraja Foruma Beograd "dati i dobiti dovoljno informacija o tome šta radi na putu evropskih integracija i kako taj proces ubrzati".

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je da je Srbija ispunila sve zahteve EU i da bi zvaničnici EU trebalo da shvate da Srbija neće odustati od Kosova.

"Postavljati nove zahteve samo Beogradu, a istovremeno nemati isti tretman prema drugim zemljama, iluzorno je; i mislim da EU neće to tako uraditi", ocenio je Petrović.

Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković rekao je da izjavu predsednika Evropskog saveta doživljava kao nastavak pritiska na Srbiju.

"Ne možemo se složiti sa različitim aršinima... Bilo bi dobro da se nastave razgovori, tačno precizira šta još treba da uradimo i ne bismo smeli da odustanemo od osnovnih nacionalnih i državnih interesa, a to je mirno rešenje krize na Kosovu, ekonomske krize i socijalnih problema", dodao je Čolaković.

Poslanik DSS Rade Obradović rekao je da je "jasno" da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za ulazak u EU i da Srbija ima drugačiji tretman od drugih zemalja u procesu priključenja EU, jer postoje "objektivni politički kriterijumi".

Poslanik Srspke radikalne stranke Dragan Stevanović je ocenio da EU neće odustati od stava da Kosovo treba da bude nezavisno i da zato treba prekinuti proces evro-integracije Srbije.

"Evropa će koristiti svaki samit i priliku da na tome insistira", kazao je Stevanović. 

2024 © - Vesti online