Petak 09.09.2011.
14:38
Beta

Kosovo plaćalo afričke zvaničnike da potpišu priznanje

Kosovo plaća svoju nezavisnost

Početkom godine Kosovo je objavilo da je Gvineja Bisao priznala Kosovo, a Bedžet Pacoli koji je u inostranstvu lobirao za priznanja je juče za prištinski list "Bota Sot" izjavio da će institucije Gvineje Bisao tek privesti kraju proces priznavanja Kosova.

Jeremić je novinarima u pauzi Foruma Srbija-Evropska unija kazao da je sada očigledno da Gvineja Bisao nije priznala Kosovo. On je naveo da je "na mnogo mesta, naročito u Africi" tamošnjim funkcionerima nuđen novac kako bi se promenio stav tih država o Kosovu i Metohiji.

"To je sada potvrđeno na nekoliko mesta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u jednoj zemlji je u toku zvanična istraga protiv visokog zvaničnika zbog sumnje da je primio novac kako bi Kosovo bilo priznato.

"Ovakve izjave Pacolija pokazuju da on pokazuje znake nervoze jer njegova kriminalna delatnost počinje da se otkriva", rekao je Jeremić.

On je dodao da je to bio jedan od razloga zbog kojih je američki predstavnik na Kosovu i Metohiji smenio Pacolija sa mesta "takozvanog predsednika Kosova".

Pacoli je smenjen pošto je Ustavni sud Kosova ocenio da je prekršena procedura prilikom njegovog izbora u kosovskom parlamentu. Za predsednika je potom izabrana Atifete Jahjaga.

Zvaničnici Kosova juče su izneli i oprečne tvrdnje o priznanju iz Omana. Iako je svojevremeno objavljeno da je Oman priznao nezavisnost, predstavnik te zemlje se iznenadio kada mu je ministar Jeremić rekao da je razočaran takvom odluko. Kako su objavili mediji, diplomata iz Omana je uveravao Jeremića da se to nije dogodilo.

Pošto su ove informacije dospele u javnost zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi rekao je da Oman nije priznao Kosovo i da Priština nije ni tvrdila da jeste, da bi samo nekoliko sati kasnije Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Oman ipak priznao nezavisnost Prištine. 

2024 © - Vesti online