Petak 09.09.2011.
15:08
Z. Marjanović - Vesti

Koštunići zanemeli zbog Haga

Kuća generala Momčila Perišića

U čitavom selu, a posebno u zaseoku Madžarevac, gde se nalazi porodična kuća generala Perišića, vlada muk. Slično je i ispred seoskih prodavnica i crkve, među čobanima kojima, kako kažu, nije ni do čuvanja stoke, ni do priče.

Jednostavno, još uvek ne mogu da veruju da su sudije u Hagu mogle da donesu takvu presudu koju meštani, zbog generalovih godina, poistovećuju sa doživotnom robijom.

Đorđe Perišić

- Kad sam čuo vest o visini kazne koje je sud odredio Momčilu, umalo se nisam srušio! Prošle godine on je ovde boravio dva dana i tada smo otvoreno pričali i o mogućoj kazni.

Znao sam da kao optuženi Srbin neće proći bez neke kazne, ali ovakva presuda je iznenađujuća i nečuvena - ističe Đorđe Perišić, brat od strica generala Momčila Perišića, koji sve nade polaže u izdvojeno mišljenje sudije Molota i advokatski tim generala Perišića koji će, kako se nada, uspeti da bar umanji kaznu i da će se on ipak vratiti u svoje selo gde je izgradio kuću za penzionerske dane.


U šoku je i Natalija Perišić, snaha Momčila Perišića, koja svakodnevno obilazi kuću i voćnjake generala.
 

Branio je svoj narod: Natalija Perišić

- Zar je pravedno da neko ko je spasavao naš narod i sačuvao svoju vojsku, a nije počinio nikakav zločin, bude osuđen toliko? Nije Momčilo to zaslužio - ističe Natalija.


Ni Miro Nedeljković, jedan od prvih komšija generala Perišića i prijatelj iz detinjstava, još uvek ne može da shvati zbog čega je osuđen na drakonsku kaznu.


- Zgrožen sam dužinom kazne, a još više obrazloženjem. Iskreno, osećao sam da će biti osuđen, ali ne na kaznu koja je, praktično, doživotna. Opet, nešto razmišljam i ako ima pravde pod kapom nebeskom, mislim da će mu kazna biti znatno smanjena.

Ljut sam na sudije u Hagu, ali i na srpski narod. Svi znamo kolika se prašina digla u Hrvatskoj zbog presude Gotovini, a u Srbiji je presuda generalu Perišiću manje više prihvaćena kao da se radi o nekome ko nema nikakve veze sa Srbijom - kaže Miro Nedeljković.


- Ništa čoveka ne pogodi kao nepravda, a presuda našem Momčilu je bruka za svet - kratak je kometar Dragane i Milenka Mirkovića.

Čeković: Presuda je surova

 

General Jovan Čeković

- Žao mi ga je kao čoveka, kao komšiju i kao kolege jer je presuda surova i jedino mi preostaje da se nadam da će u drugostepenom postupku kazna generalu Perišiću koji mi je svojevremeno bio i pretpostavljeni biti znatno smanjena - kaže general Jovan Čeković.

 

Ljuti na Šutanovca

 

Ljuti su Koštuničani, svi odreda, na sudije u Hagu, ali i na izjavu ministra odbrane Dragana Šutanovca.

 

- Kakva je to izjava "da stavimo tačku i da se okrenemo budućnosti"? Drugim rečima, narod treba da zaboravi i ovu i sve druge presude Srbima u Hagu? Stavili smo tačku na hapšenje Karadžića, Mladića, Hadžića i sada, posle ove drakonske presude, opet treba da stavljamo tačku. Dokle? - pitaju meštani Koštunića.

2024 © - Vesti online