Petak 09.09.2011.
04:07
Beta

Američki stručnjaci traže Gadafijevo oružje

Raketni bacač SA-24 je novijeg tipa, može da se montira na vozila i ima domet koji omogućava teroristima da gađaju i putničke avione
 

Portparol Viktorija Nuland izjavila je da su slike neobezbeđenih i ispražnjenih skladišta oružja u Tripoliju "zabrinjavajuće". Ovo je nedavno u Parizu bila glavna tema u razgovorima između državne sekretarke SAD Hilari Klinton i predstavnika libijskog Prelaznog nacionalnog saveta.


"Sekretarka je tražila i dobila uveravanja od Saveta Libije da će naš zajednički posao biti nastavljen", dodala je Nulandova. "Zato smo na teren poslali dodatno ljudstvo i vredno radimo na tom poslu".


Medijski izveštaji sa terena govore o brojnim sanducima ruske proizvodnje koji su nađeni prazni, a u koje su bile pakovane protivavionske rakete i druga municija i koji su već dugo sistematski pljačkani.


Američki zvaničnici procenjuju da je Gadafijev režim poslednjih godina nagomilavao to oružje, među kojim ima i ruskih prenosnih lansirnih raketnih sistema kojima je, po rečima stručnjaka, za teroriste vrlo lako da gađaju putničke avione.


Mnogi od tih sistema su stari ruski SA-7 sistermi koji datiraju iz 70-ih godina prošlog veka, ali ima i novijih modela tipa SA-24 koji se montiraju na vozila i imaju znatno veći domet. U oba slučaja, svedoče vojni stručnjaci, libijske vlasti i američki istražitelji imaju još malo vremena dok to oružje netragom ne nestane.

2024 © - Vesti online