Petak 09.09.2011.
01:12
Blic

Tadić: Bolje da hapsimo Mladića nego da se preda

Najzanimljiviji deo sastanka odnosio se na hapšenje Ratka Mladića, koje je u tom trenutku traženo od Srbije. Tadić je ambasadoru rekao da Srbija radi na tome da pronađe haškog begunca i da je to vreoma važna stvar za srpsku Vladu.

Tadić je tom prlikom izrazio različit stav od tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice; naime, Koštunica je ranije ambasadoru rekao da bi bilo dobro i za Srbiju i za Mladića da se ratni general dobrovoljno preda vlastima. Tadić je ambasadoru rekao da se ne slaže s tim i da veruje da bi bilo mnogo bolje da se begunac uhapsi.


Takođe, Tadić je rekao da ne očekuje da Koštunica promeni stav o tom pitanju. U komentaru ambasador Polt piše da je svrha sastanaka s Koštunicom i Tadićem bila da se vidi kakva je budućnost Srbije posle eventualnog hapšenja Mladića, šta će biti nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti i da li se očekuju nemiri nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dinkić za podelu Kosmeta

 

U depeši iz juna 2007. govori se o poseti tadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića američkom ambasadoru Majklu Poltu. Najveći deo razgovora posvećen je ekonomskim zbivanjima u Srbiji, a zanimljiv je i deo o Kosovu.

 

Ambasador je Dinkiću rekao da je "nezavisnost Kosova neminovnost“. "Situacija nije prijatna“, odgovorio je Dinkić.

 

"Njegov stav“ je da bi podela bila najbolje rešenje, piše ambasador Polt i dodaje da je Dinkić rekao da je nemoguće očekivati od Srbije "da 100 odsto promeni svoje viđenje situacije na Kosovu“.

2024 © - Vesti online