Četvrtak 08.09.2011.
19:05
Beta

Ko laže: Kosovo ili Gvineja Bisao?

Jesu ili nisu priznali: Kosovo i Gvineja Bisao

Kosovo je, kako je saopštilo Ministarstvo, preko svoje ambasade u Londonu primilo pismo iz Omana kojim se otvara put za uspostavljanje diplomatskih odnosa dve države.

U pismu naslovljenom na Ministarstvo spoljnih poslova Kosova piše da je Vlada Omana "upoznata sa odlukom Međunarodnog suda pravde u vezi sa nezavisnošću Kosova" i da će pozdraviti clanstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim medunarodnim i regionalnim organizacijama".

Ministarstvo je istaklo da Kosovo sa Omanom i Gvinejom Bisao direktno ili preko međunarodnih prijatelja održava redovne kontakte.
 

Zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi je rekao danas da Oman nikada nije priznao Kosovo.
 

"Oman nikada nije priznao Kosovo, kako je to u februaru objasnila tadašnja v.d. dužnosti ministra Vljora Čitaku. Oni su nam poslali jedno srdačno pismo u kojem su nam zaželeli članstvo u UN. Gvineja Bisao je poslala jasnu diplomatsku notu o priznanju i od tada održava kontakte sa Kosovom", rekao je Seljimi za prištinske medije.

Prištinski mediji su preneli pisanje beogradskog "Blica" da su navodno predstavnici ove dve zemlje na ministarskom sastanku konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu najavili da će povući priznanje Kosova, odnosno da priznanja nije ni bilo.

Prema Seljimiju, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na taj način želi da skrene pažnju sa zahteva međunarodne zajednice o gašenju paralelnih srtuktura Srbije na severu Kosova i Metohije o poštovanju granica.

Međutim, iako Seljimi tvrdi da Vlada Kosova nije tvrdila da je Oman priznao Kosovo, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova stoji informacija o tome, od 4. februara 2011. godine da je Sultanat Oman 75. zemlja koja je priznala Kosovo.

2024 © - Vesti online