Četvrtak 08.09.2011.
20:16
N. POPOVIĆ - B. BOŽIN

Suvozač poginuo, četvoro povređenih


Juče ujutru se na deonici autoputa A5 od Hajdelberga za Frankfurt, dogodila teška saobraćajna nesreća kada je autobus firme "Prošić" (Sonen Bus Reizen GmbH, sa sedištem u BiH i Nemačkoj) prepun putnika naleteo na kamion dizalicu. Jedno lice je poginulo, a četvoro je teško povređeno, saopštila je policija u Darmštatu. Autobus je saobraćao na liniji Sarajevo-Oberhauzen (Nemačka).

Prošić obišao povređene

- Verujte, još ne znam tačno šta se desilo niti okolonosti nesreće. Upravo ste me dobili na putu prema tamo, a moram i do Darmštata da obiđem povređene. Ni familija poginulog vozača, u ovom trenutku, još nije obaveštena o nesreći koja se dogodila. To je sve što mogu sada da vam kažem - izjavio je za "Vesti" Nihad Prošić, vlasnik ove prevozničke firme sa kojim smo uspostavili telefonski kontakt nekoliko sati nakon nesreće.

Život je izgubio jedan od dvojice vozača autobusa, koji u trenutku nesreće nije sedeo za volanom. Kako su "Vesti" nezvanično saznale reč je o Sejfulahu Čehiću (49), rodom iz Crne Rijeke, a bio je državljanin Bosne i Hercegovine. Ostali povređeni su prevezeni u bolnicu u Darmštatu i njihove povrede se opisuju kao "teške".


Nesreća se dogodila nešto posle 5 sati ujutro, na priključnici Hepenhajm, u pravcu severa. Pretpostavlja se da je vozač autobusa, zbog smanjene vidljivosti, po kišnom vremenu, suviše kasno primetio dizalicu, koja se sporo kretala, a delom je zauzela i traku autoputa kojom se kretao autobus. Pri sudaru je potpuno uništena prednja desna strana autobusa, tako da je drugi vozač, koji je sedeo na tom mestu, poginuo na licu mesta, jer ga je silina udara bukvalno izbacila iz vozila. Jedan putnik je bio prignječen i vatrogasci su morali da ga izvuku iz autobusa uz pomoć specijalnog alata za rezanje lima.


Kako smo saznali od Nikice Džambe, generalnog konzula BiH u Frankfurtu, taj najteže povređeni putnik zove se Elvir Mahmutović i nalazi se na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Darmštatu. Ostali povređeni, prema njegovim rečima, nisu životno ugroženi.

Obostrana krivica?

Istraga oko uzroka nesreće još traje i policija se povodom toga još nije oglasila zvaničnim saopštenjem, ali "Vesti" iz nezvaničnih izvora saznaju da će odgovornost verovatno biti "podeljena", odnosno da su za nesreću na neki način kriva obojica vozača.


- U policiji u Dartmštatu su mi rekli da se za volanom autobusa, u trenutku nesreće, nalazio vozač Bahrija Jahić (61), rodom iz sela Šepak, u Bosni i Hercegovini. Hteo sam da sa njim porazgovaram, ali su mi policajci rekli da to trenutno nije moguće, jer je vozač u teškom psihičkom šoku posle nesreće i sasvim nesposoban da komunicira sa bilo s kim - kaže za "Vesti" konzul Džambo.


Zbog ove nesreće veoma prometan autoput broj 5 (A5) bio je dugo vremena zatvoren u pravcu Frankfurta, a saobraćaj je usmeravan na paralelni autoput broj 67.

2024 © - Vesti online