Ponedeljak 21.12.2009.
16:02
Tanjug

Novinar bačen sa višespratnice

Genadija Pavlijuka bacili su nepoznati napadači kroz prozor, ruku zavezanih na leđima, u Kazahstanu 16. decembra, javio je  Rojters pozivajući se na saopštenje njegovih simpatizera iz kirgistanske opozicije.

 

 

Kurmanbek Bakijev
 
Napadnuti Pavlijuk je u svojim člancima kritikovao predsednika Bakijeva. Pripremao se da u januaru otvori novi opozicioni list.

 

Napadi na novinare i političare su učestali u poslednje vreme u Kirgistanu. Ovog meseca pretučen je jedan nezavisni analitičar i jedan političar, saradnik bivšeg kirgijskog predsednika Askara Akajeva.

Lider kirgistanske opozicije Omurbek Tekebajev izjavio je za britansku agenciju da su se vlasti Kirgistana plašile novinara Pavlijuka. On je ocenio da je taj napad "čin zastrašivanja nezavisnih novinara i političara, opozicije i svih onih koji imaju svoj politički stav".

Kazahstanska policija otvorila je istragu o pokušaju ubistva novinara. Portparol kirgistanskog predsednika Kurmanbeka Bakijeva je takođe najavio istragu o slučaju.

Opozicija Kirgistana optužuje predsednika Bakijeva da od spornih izbora u julu želi da prigrabi vlast. Predsednikov kabinet međutim tvrdi da je vlada privržena razvoju demokratije i slobode štampe.

2024 © - Vesti online