Četvrtak 08.09.2011.
18:12
Beta

"Osetićeš američki gnev ako blokiraš Hrvate"

Dilplomatski izveštaji, koje je objavio Vikiliks, pokazuju da su u američke ambasade u Ljubljani i Zagrebu redovno stizala uputstva državne sekretarke Hilari Klinton o tome kako uticati na slovenačku i hrvatsku vladu da se ukine blokada Hrvatske.

Hilari Klinton i njene diplomate prvo su se, prenosi zagrebački dnevnik, uključili u slamanje slovenačke blokade kako bi Hrvatska na vreme ušla u NATO.

Američki gnev: Hilari Klinton

U depeši poslatoj iz Vašingtona 5. marta 2009. piše da Slovencima treba hitno preneti da će ako Hrvatska ne postane članica NATO-a na samitu u aprilu, to biti velika međunarodna sramota za Sloveniju.

Večernji list piše da su Klinton i njeni saradnici detaljno objašnjavali Pahoru šta treba da uradi, pa tako i da utiče na slovenačke nacionaliste koji su prikupljali potpise za referendum o ulasku Hrvatske u NATO, da omekšaju svoje stavove.

"Slovenačka vlada uverava nas da razume ozbiljnost situacije, ali ne možemo da dopustimo sramotu da jedan saveznik ne ratifikuje pristupanje Hrvatske", piše u depeši potpisanoj s "Klinton".

Iz jedne depeše je vidljivo i da SAD utiču na Italijane da pritisnu Slovence. Nakon što je Slovenija ipak "u poslednjem minutu" ratifikovala ulazak Hrvatske u NATO, Amerikanci i dalje lobiraju protiv slovenačke blokade hrvatskih pregovora s EU.

I dalje iz Vašingtona u Ljubljanu stižu depeše, potpisane s "Klinton", koje izgledaju kao "to do" lista koju je stroga majka ostavila detetu koje ugnjetava svoga brata, piše hrvatski dnevnik.

Na kraju te liste samo nedostaje upozorenje "ne napraviš li sve navedeno, dobićeš batina kad dođem kući", dodaje Večernji list.

U raljama svetske politike: Borut Pahor

Kao razlog za insistiranje da Slovenija prestane s blokadom Hrvatske zbog nerešenih graničnih pitanja između dve države, SAD u jednoj od depeša navode da su "evroatlantske integracije primarni motor reformi, demokratizacije i međuetničke saradnje na zapadnom Balkanu", pa da je deblokada hrvatskog puta važna za ceo Balkan.

List kao zanimljivo navodi i to da je u nedelji uoči ostavke bivšeg premijera Iva Sanadera nedostaje 14 beleški napisanih iz Zagreba.

2024 © - Vesti online