Četvrtak 08.09.2011.
17:38
Beta

"Povratak marke uništio bi Nemačku"

Zahvaljujući tome što koristi evro, Nemačka je u protekle dve godine svoje blagostanje uvećala za 50 do 60 milijardi evra, jer bi za toliko bio manji njen bruto društveni proizvod da je zadržala marku kao valutu, rekao je Irš.

KfW je za potrebe studije proračunala varijante privrednog razvoja u Nemačkoj sa evrom i uz pretpostavku da i dalje postoji nemačka marka.

Zaključak je da evro ne samo da ne šteti već da Nemačka od njega ima očiglednu korist.

Od dosadašnjeg kursa evra je profitirala nemačka izvozna privrede, a pogodovalo joj je i to što su kamatne stope sa evrom proteklih godina bile niže nego što bi bile da je i dalje u upotrebi ostala marka i da se Nemačka centralna banka u određivanju kamata rukovodila samo stanjem ekonomije zemlje.

U istraživanju se navodi i da je daleko jeftinije, kako za Nemačku tako za evrozonu kao celinu, da se nastavi sprovođenje mera za spasavanje evra i pomoć zemljama u krizi, nego što bi bio raspad monetarne unije i povratak na staru valutu.

Poslanici Bundestaga danas su počeli prvu raspravu o zakonu na osnovu kojeg će biti moguće nemačko učešće u paketu pomoći Grčkoj i zemljama zapalim u dužničku krizu.

Glasanje je predviđeno za 29. septembar, a sada još nije sigurno da li će kancelarka Angela Merkel uspeti do kraja meseca da obezbedi većinu među poslanicima vladajuće konzervativno-liberalne koalicije ili će biti upućena na glasove opozicionih stranaka da bi zakon mogao da bude usvojen.

Juče je kancelarka u Bundestagu pozvala poslanike da glasaju za zakon navodeći da će, "ako propadne evro, propasti Evropa", ali i dodala da "evro ne sme da propadne i neće da propadne".

Prema njenoj proceni, Evropa je "pred istorijskim izazovima" i postalo je jasno da "Nemačka dugoročno ne može biti uspešna, ako Evropi ne ide dobro".

"Zemlje koje imaju zajedničku valutu ne vode rat, zbog čega je evro više od novca", rekla je Angela Merkel u Bundestagu.

2024 © - Vesti online