Četvrtak 08.09.2011.
12:48
N. Jokić - Vesti

Marti razotkriva i tajne zatvore CIA

Junak: Dik Marti razotkriva sve prevare

U tekstu rezolucije kaže se da bezbednosne službe mogu da postanu država u državi i da borba protiv terorizma ne sme da služi kao izgovor za gušenje parlamentarne i pravosudne kontrole.

U izveštaju, Marti oštro kritikuje američku administraciju predsednika Obame koja je odustala od obećanja kao što su zatvaranje logora Gvantanamo ili suđenje odgovornima za mučenje zatvorenika protivno i američkom zakonu i međunarodnim konvencijama.

Zločin bez kazne

 

I pored velikih napora nemačkog Bundestaga, osude agenata CIA pred sudom u Italiji, kao i izvinjenja britanskog premijera, bilans otkrivanja mreže tajnih zatvora uglavnom se svodi na reč - nekažnjivost. Najžalosnija je situacija u Poljskoj, Rumuniji, Litvaniji i Makedoniji koje su poslušno učestvovale u sistemu tajnih zatvora i letova i čiji parlamenti i vlade nisu ništa do sada učinili da bi kaznili odgovorne.

 

Dik Marti odlazi

 

Poslanici iz 47 država članica raspravljaće u prvoj sedmici oktobra na plenarnom zasedanju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope o ovom izveštaju. Dik Marti njime završava svoju briljantnu međunarodnu političku karijeru koju je otpočeo pre skoro dve decenije, posle 15 godina provedenih u švajcarskom pravosuđu gde je, između ostalog, radio kao javni tužilac i istražni sudija.

2024 © - Vesti online