Četvrtak 08.09.2011.
15:09 >> 15:26h
S. Đurić - Vesti

Novi "Šešir profesora Vujića"

Profesor: Aleksandar Berček kao Kosta Vujić

Ovih dana u Beogradu, Valjevu i na još nekim lokacijama u Srbiji snima se rimejk TV filma "Šešir profesora Vujića", u produkciji Košutnjak filma, a po scenariju Milovana Vitezovića i Zdravka Šotre. Posle više godina odlaganja, čuveni reditelj je konačno počeo rad na priči o profesoru Kosti Vujiću, koga umesto legendarnog Pavla Vujisića sada igra Aleksandar Berček.


- Ajde prvo da snimamo na ulici, pa ćemo dalje. A šta radite vi gore u kući, izađite na prozor - dobacuje Šotra glumcima i statistima. Jedan od mladih glumaca sa akademije koji su dobili čast da zaigraju u ovom filmu i seriji brzo je savladao ulogu, pa nije bilo potrebe da se scena ponavlja, što je obradovalo ostale članove ekipe. Šotra zadovoljno posmatra snimanje jer se tog dana snima scena za scenom, nema predaha.


- Veoma je teško danas za ove filmove naći autentične kuće, ali snalazimo se. I u Valjevu smo našli odgovarajuće objekte za snimanje - kažu u Košutnjak filmu. Odjednom na prozoru se pojavljuje Vesna Čipčić, koja glumi jedan od ženskih likova i tera sa prozora ćerke, koje gledaju na ulicu za mladićem. Vesna i njene mlađe koleginice silaze na ulicu, sedaju u fijaker gde se završava scena. 

Lepezom protiv vrućine: Vesna Čipčić
 

Aleksandar Berček sa tekstom u ruci čeka snimanje svoje scene.


- Radimo film koji će trajati sat vremena. Priča o profesoru Vujiću sa Pavlom Vujisićem je zapravo bila TV drama od 45 minuta, a ovo sada će biti pravi film. Ovo nije priča o profesoru, već o jednoj veličanstvenoj generaciji u kojoj su bili Jovan Cvijić, Mihailo Petrović - Mika Alas, Jakov Prodanović... Ovde su prikazani kao maturanti, a postali su veliki naučnici, pesnici, ministri. Odjednom je došlo do eksplozije talentovanih, vrednih ljudi i konačno se i o tome pravi film - kaže Berček, koji smatra da je jedno ovakvo ostvarenje trebalo da se uradi još pre desetak godina.


- Ali, niko nije hteo da da pare, a mislim da ni sada niko nije dao novac, već je producent Zoran Janković iz Košutnjak filma rizikovao. Uslovi su teški, to je film iz epohe. Nemamo više šta da slikamo, nema takvih kuća, ni ograde, ni trotoara. Ali, snalazimo se kako znamo i umemo - objašnjava Berček. Njemu je dodeljen posao koji nimalo lak, ali glumcima nikada i nije bilo lako.

Konsultacije: Reditelj Zdravko Šotra sa saradnikom
 


- Glumački posao je uvek bio težak i neisplativ, pa ovo danas nije ništa novo. Uvek smo imali bedne plate. Tako je svuda gde ne funkcioniše tržišni način privrede. Na zapadu je to vrlo jednostavno. Banke daju ogromne kredite na određene glumce, kojih je jako malo, čak i u Americi. A, ovi ostali - kako kome zapadne. U Londonu ima 10.000-15.000 glumaca koji rade kao kelneri, taksisti. Sad se i kod nas zbog ovih privatnih škola pojavilo puno glumaca. To je jedna nehumana i nepristojna stvar, jer godišnje završava 70, 80 možda čak i 100 glumaca, a broj pozorišta u Srbiji se ne povećava. Povećava se broj TV kuća, ali iako su sa nacionalnom frekvencijom umesto igranog programa radije prave tok-šou i političke emisije. Ništa se nije nabolje promenilo, već nam dosta toga ide nagore.

Premijera krajem godine

"Šešir profesora Koste Vujića" Milovana Vitezovića je roman o neodoljivoj mladosti Srbije, oličenoj u najslavnijoj generaciji maturanata Prve muške gimnazije iz 1885. godine, koja će se ostvariti kao najslavnija naučna i državotvorna generacija u srpskoj istoriji. Roman je imao 17 izdanja i prodat je u preko 200.000 primeraka. Jednosatna televizijska drama snimljena je 1970. godine, sa Pavlom Vujisićem u ulozi profesora Koste Vujića i jedna je od najgledanijih TV drama svih vremena. Rimejk filma bi trebalo, kako kažu u Košutnjak filmu, da bude gotov do kraja godine, dok će se istoimena serija od šest epizoda raditi naredne godine. Pored Aleksandra Berčeka igraju i Ivan Bosiljčić, Vojin Ćetković, Zoran Cvijanović...

A evo kako je izgledala televizijska drama, koja je prvi put prikazana 24. februara 1972. godine, i od tada šest puta reprizirana, kao najgledanija TV drama Televizije Beograd:

2024 © - Vesti online