Četvrtak 08.09.2011.
09:08
Beta

Vašington: Gadafijevi saradnici pritvoreni u Nigeru

Viktorija Nuland
 

Predstavnica Stejt dipartmenta Viktorija Nuland je rekla da "izgleda" da niko od pritvorenih u Nigeru nije na listi Saveta bezbedbosti UN. Jedan predstavnik Prelaznog nacionalnog veća Libije - vrhovnog organa nove vlasti, rekao je u utorak da je oko 200 vozila otišlo u Niger.


Predstavnica američke diplomatije je rekla u sredu da je taj broj vozila "preteran", ali da je "u konvoju bilo i nekih visokih zvaničnika i oficira bivšeg režima". U Nigeru je pritvoreno 20 do 25 ljudi, procenila je Nuland.

Gadafi: Nisam pobegao iz Libije

 

Libijski vođa Moamer el Gadafi odbacio je glasine da je napustio Libiju i poručio da "nikada neće napustiti zemlju svojih predaka", javile su agencije.

 

U audio poruci emitovanoj na TV stanici Araji, Gadafi je optužio međunarodnu zajednicu da vodi protiv njega "psihološki rat" objavljujući informacije o njegovom navodnom bekstvu u Niger.

 

"Preostalo im je samo da se služe psihološkim ratom i lažima", rekao je Gadafi i dodao obraćajući se Libijcima: "Žele da oslabe vaš moral, nemojte pridavati pažnju tom slabom i bednom neprijatelju".

 

On je još jednom ponovio da će "NATO biti pobeđen", jer "nema materijalne mogućnosti koje bi mu omogućile da nastavi" sa vojnom intervencijom.

 

Gadafi je takođe kritikovao i nove libijske vlasti što su ga svrgnule sa vlasti dodajući da su oni samo "banda plaćenika, pacova i izdajica".

 

TV stanica Araji je jedini preostali medij preko kojeg se Gadafi s vremena na vreme obraća javnosti. Ta TV stanica, čije je sedište u Damasku, u vlasništvu je bivšeg sunitskog poslanika u iračkom parlamentu Mišana al-Džuburija.


Pored Nigera, SAD su "u kontaktu sa Malijem, Mauritanijom, Čadom i Burkinom Faso da bi ukazale na važnost poštovanja odluka Saveta bezbednosti UN o čuvanju granice", dodala je Nuland.


Vašington "poziva sve zemlje da ulože sve napore da kontrolišu svoje granice, da zaustave sve zvaničnike Gadafijevog režima, da zaplene švrecovanu robu i ilegalno oružje (...), kao i imovinu koja može pripadati libijskom narodu", rekla je Nuland.

2024 © - Vesti online