Četvrtak 08.09.2011.
00:41
Beta

"Raspoređivanje kosovskih carinika je neprihvatljivo"

Foto: Arhiva
 

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je agenciji Beta da je raspoređivnaje carinika Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje "apsolutno neprihvatljivo".

"Srbi sa severa Kosova će se na miran i demokratski način suprotstaviti njihovom dolasku. Treba prihvatiti i blokade i barikade kao jedan od legitiminih i legalnih sredstava za miran otpor svemu što dolazi iz Prištine", kazao je Nedeljković.

On je naveo da bi Priština i međunarodna zajednica trebalo da "izvuku pouke" i shvate realnost da Srbi sa severa Kosova ne žele da prihvate "institucije takozvane Republike Kosovo".

"Ako su prihvatili da Albanci osamdesetih i devedesetih godina nisu želeli da prihvate institucije Srbije, onda mislim da bi međunarodna zajednica trebalo da prihvati i ovo realno stanje. Ne treba imati dvostruke aršine", kazao je Nedeljković.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je agencija Beta da je Tačijeva izjava još jedna u nizu "provokacija" Prištine, da bi se, kako smatra, destabilizovao sever Kosova.

"Ovo je provokacija sa ciljem da se situacija na Kosovu destabilizuje, da se načini pogrešan korak kako bi se dao povod Albancima i međunarodnoj zajednici da reaguju oružanom silom i na severu uspostave potpunu kontrolu", ocenio je Pantić.

On je rekao da će se Srbi "demokratskim sredstvima" suprotstaviti toj odluci i da neće dozvoliti da kosovski carinici i pogranična policija dođu na prelaze Brnjak i Jarinje.

"Ako Albanci uz pomoć Kfora stignu na prelaze, a imamo najave da je moguće da to učine helikopterima i vozilima Kfora, onda će narod blokirati administrativne linije i neće dozvoliti bilo kakav promet putnika ili robe", kazao je Pantić.

On je dodao da očekuje da Vlada Srbije učini sve da bi se sprečili potezi Prištine.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će sporazum o carinskim pečatima početi da se primenjuje od 16. septembra i da će tada na prelaze Jarinje i Brnjak biti raspoređeni kosovski carinici, granična policija i pripadnici Euleksa.

2024 © - Vesti online