Sreda 07.09.2011.
12:01
J. Arsenović - Vesti

Država pušta da nas truju hranom

Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novi Sad

x Nacrt zakona je napravljen, a da li će možda vlast privremeno da odustane od njegovog usvajanja zbog predstojećih izbora?
- Na to pitanje mogu da vam odgovorim podatkom da nijedna parlamentarna stranka nije odgovorila našem Pokretu na pitanje da li su za ili protiv genetski modifikovanih organizama. Ni poziciona ni opoziciona stanka! To je sve jedna ista interesna banda u narodnoj skupštini, koja se samo farse radi imenuje drugačije.
 

x Mnogi ljudi ne znaju zašto je GM hrana opasna po ljude?
- GM hrana prouzrokuje 65 najtežih oboljenja. Tumore, hormonski poremećaj, sterilnost, dijabetes ... Zbog hormana rasta kojeg ima u govedini zabeleženo je da devojčice ulaze u pubertet čak pre navršenih pet godina, u 18-toj dobijaju tumor dojke, a dečaci prostate.
 

x I pored važećeg zakona koji zabranjuje proizvodnju i distribuciju u komercijalne svrhe mi imamo GMO na trpezama?
- Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić je prihvatila donaciju SAD, prvo 60.000, a onada 200,000 tona genetski modifikovane sojine sačme. Tako su otvorena vrata za GMO koji su završili u našem lancu ishrane. Nedavno istraživanje Zavoda za zaštitu bilja iz Novog Sada pokazuje da je na 92 odsto parcela soje kontrolisanih u Bačkoj i na 88 odsto parcela kontrolisanih u Banatu - genetski modifikovano!
 

x I "MK komerc" Miodraga Kostića, bivšeg direktora Demokratske stranke, ima ugovor sa Monsantom?
- Ekolozi osnovano sumnjaju da se iza ovog ugovora krije prodaja genetski modifikovanog semena kukuruza, sunkoreta i uljane repice. U "MK komercu" tvrde da od njih uvoze samo hibridna semena, a ne GMO. Ali, molim vas, u SAD je 96 odsto površina pod GM kukuruzom. Zar mislite da Monsanto jedini izuzetak pravi prema Srbiji?!
 

x Nejasno je zašto je dozvola za GMO uslov za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO)?
- Ne možete ući u STO ako ne prihvatite takozvani Kodeks alimentarius. A taj kodes nije nije ništa drugo nego pravilnik o tome kako potamaniti tri milijarde ljudi! Pravilnik koji dozvoljava genetski modifikovane organizme u hrani i veštačke hormone rasta u mesu stoke i koji zabranjuje posebno obeležavanja GM hrane. U Evropi se još uvek mora obeležavati, ali sitnim slovima, dok SAD vrše pritisak da se u Evropi to obeležavanje izbaci. Kod nas će ova izdajnička, odrnarođena vlada sutra to prihvatiti.
 

Ugledati se na Bugare


x Ako vlast već namerava da donese zakon kojim će legalizovati GMO u Srbiji, kako da zaštitimo sopstveno zdravlje i zdravlje naših potomaka?
- Izlaskom na ulice i hapšenjem svih tih koji rade protiv naroda i njegove budućnosti. Treba da se ugledamo na Bugare, oni su tri godine imali zakon kojim se dozvoljava GMO, ali su usledili masovni protesti građana i morali su da povuku zakon i zabrane GMO. Tako je i Evropska komisija pod pritiskom zelenih dozvolila članicama EU da po svom nahođenju mogu da zabrane GMO u svojoj zemlji.

x Znači da ne treba da jedemo hranu koja ima trougao, oznaku ovog kodeksa?
- Neće to vredeti. Mi smo prozvali Matijevića da na svojim viršlama ima trougao i on ga je sutradan odmah skinuo. Kod nas je zapravo na mala vrata uveden kodeks alimentarius usvajanjem standarda HCCP 11. juna ove godine. To znači da sutra kada dođe hrana iz uvoza koja je obeležana sa tim standardom niko neće imati pravni mehanizam da takvu hranu vrati sa granice.

x Ko je zapravo Monsanto?
- To je multinacionalna kompanija koja se u prošlosti bavila proizvodnjom hemijskog oružja, a sada je najveći proizvođač herbicida i genetički modifikovanog semena. To je organizacija koju 300.000 američkih rančera tuži zbog kriminalnog ponašanja, jer podmićuju vlade, kupuju ministre i nameću da se gaji isključivo njihovo GM seme. U Iraku su isposlovali da se donese zakon kojim se zabranjuje sejane organskog semena, već mora biti isključivo GM seme Monsante!

2024 © - Vesti online