Utorak 06.09.2011.
22:18
Beta

"Srbija mora da zaštiti svoj narod na Kosmetu"

Oliver Ivanović: Vlada Srbije mora da zauzme stav
 

"Vlada Srbije mora zauzeti neki stav i odlučiti koje će mere preduzeti u slučaju takvog scenarija (da posle 15. septembra i isteka sporazuma sa Kforom, Vlada Kosova preuzme prelaze na severu)", kazao je Ivanović za beogradske agencije.

Ivanović je ocenio da Srbija ima obavezu da štiti svoj narod i da jednakom agilnošću pomogne opstanak i život Srba na Kosovu kao onima u Subotici ili Boru.

"Na Vladi Srbije je da odluči koja će sredstva primeniti, jer ovaj narod neće dozvoliti da bude odsečen od Srbije, a izjave (šefice pregovaračkog tima) Edite Tahiri naglašavaju tendenciju Prištine da se sever odseče od Srbije", kazao je Ivanović.

Prema rečima državnog sekretara, Priština će stalnim provokacijama dovoditi u pitanje kandidaturu Srbije za EU, jer smatra da zemlja kandidat ima bolju poziciju od one koja ima samo Sporazum o stablizaciji i pridruživanju.

Ivanović je ocenio kao opasan scenario Prištine kojim se najavljuje preuzimanje ingerencija nad prelazima na severu i dodao da Priština time preuzima odgovornost za sve što može da se desi.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kazao je da Srbija ima informacije da Priština planira da na prelaze Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, pošalje svoje carinike.

Na pitanje šta će Vlada Srbije uraditi ako Priština pošalje carinike na prelaze, Stefanović je kazao da će podržati svako angažovanje Srba sa severa Kosova u odbrani nacionalnih interesa. Stefanović je poručio da bi zato građani sa severa Kosova trebalo da se fokusiraju na prave probleme koji dolaze.

2024 © - Vesti online