Utorak 06.09.2011.
16:50
Vestionline

Hag negirao da su ubijeni svedoci protiv Haradinaja

Haški tribunal
 

Prema podacima Tužilaštva za ratne zločine, ubistva svedoka na Kosovu i Metohiji, čak i onih u programu zaštite Haškog tribunala, počela su još 1999/2000. godine.


U periodu od 2001. do 2007. ubijeni su Iljir Seljimaj, Smailj Hajdaraj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir Zemaj, Sabahete Toljaj, Isuf Hakljaj, Sadik Musaj, Ismet Musaj, Sinan Musaj, Dželjadin Musaj, Sadik Murići, Veselj Murići i Kujtim Beriša, od kojih su Sadik i Veselj Murići bili zaštićeni svedoci.

Međutim, u saopštenju za novinare, Jelačićeva je ponovila da su te tvrdnje pogrešne i da nijedna od osoba koje su pomenute na listi nije bila u programu zaštite svedoka Tribunala, niti je bilo koja od njih bila pod merama zaštite koje je Tribunal odredio u slučaju Haradinaj.

Jelačićeva je istakla da su se neka od ubistava, koja se navode, dogodila i pre nego što je Tribunal započeo istragu protiv Haradinaja i drugih optuženih u tom predmetu i naglasila da je Kujtim Beriša jedina osoba sa liste, planirana da bude pozvana kao svedok, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 2007. godine u Podgorici.

Prema nadležnim organima Crne Gore, ova nesreća nije bila nameštena, navela je Jelačićeva.

Podsetimo, mediji su prošle nedelje objavili listu osoba koje su ubijene zbog toga što su bile svedoci u slučaju Haradinaj, a od tada je Tribunal u nekoliko navrata saopštio da su ti navodi netačni.

2024 © - Vesti online