Utorak 06.09.2011.
07:44
Blic

Srbija najranije u EU tek 2019. godine

Mihael Fluger, zvaničnik nemačkog ministarstva inostranih poslova, požalio se svojim kolegama u američkoj ambasadi u Berlinu da srpski zvaničnici šire utisak da je prijem Srbije u EU moguć već za tri-četiri godine.

Daleko smo od EU: Boris Tadić i Angela Merkel 

U stvari, kako je rekao, za to potrebno najmanje deset godina, što znači da Srbija ne treba da se nada ničemu pre 2019. Fluger je dodao i da je kancelarka Merkel to objasnila predsedniku Tadiću tokom njegove posete Berlinu 15. novembra 2009., saznaje ''Blic''.

Podsetimo, nemačka kancelarka je nedavno u poseti Beogradu iznela tvrd stav da za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija mora da ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Takođe, u jednoj od depeša stoji da je Srbiji ključni partner Evropska unija, a ne Kina.

- U depeši iz oktobra 2009. otpravnica poslova Ambasade SAD Dženifer Braš napisala je da Srbija nastoji da ostvari bliže veze sa Kinom kao deo priče o ''četiri stuba spoljne politike: EU, SAD, Rusija i Kina.” 

Osim podrške koju Kina pruža Srbiji kada je reč o Kosovu, u drugim oblastima odnos je neuravnotežen, i to u korist Kine, navodi ona. Dublji odnos pomogao bi Srbiji da sačuva podršku Kine za Kosovo, a cena bi mogla biti obezbeđivanje ulaska Kine na srpsko tržište.

Predsednik Tadić 18. avgusta izjavio je da su odnosi Srbije i Kine najbolji do sada. On je naveo da je to partnerstvo izgrađeno na nekoliko pitanja: podrška Kine sa Kosovom, ekonomska saradnja i prijateljstvo. 

Bliža mu EU nego Kina: Borislav Stefanović

Borislav Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije istakao je da je poseta bila fokusirana na tri kineske investicije: most preko Dunava, luka na Dunavu i kargo terminal.


Međutim, da bi umanjio značaj, Stefanović je rekao da ''četiri stuba srpske spoljne politike nisu jednaka i da EU i dalje ima prioritet”.


Bivši srpski ambasador u SAD Ivan Vujačić istakao je 29. septembra da Srbija u produbljivanju veza sa Kinom treba da bude oprezna.

2024 © - Vesti online