Ponedeljak 05.09.2011.
18:47

Tadić: Srbija poštuje principe nesvrstanosti

Na samitu učestvuju predstavnici 113 zemalja
 

"Želimo da podignemo na viši nivo saradnju sa ponosnim zemljama koje su prisutne na samitu", rekao je Tadić u pozdravnom govoru u Skupštini Srbije, na svečanoj sednci u okviru dvodnevne ministarske Konferencije Pokreta nesvrstanih.

Skup se održava povodom 50. godišnjice osnivanja Pokreta i na njemu učestvuje 113 zemalja. Tadić je istakao da će Srbija nastaviti da se aktivno angažuje i radi na povećanju poverenja i učvršćivanju mira u svetu.

"Verujemo da je u srpskom interesu da negujemo istorijska prijateljstva koja postoje decenijama", rekao je Tadić.

Tadić je izrazio zadovoljstvo što je na beogradski samit došlo više od 100 zemalja i dodao da to nije odraz nostalgije nego trajne ostavštine koju je Pokret nesvrstanih ostavio svetu.

"Nesvrstani su odbacili ideju o podeli sveta na dva bloka i ponosno su stali i saopštili ideju trećeg puta i objavili rat svemu što je zastarelo i prevaziđeno u međunarodnim odnosima", rekao je Tadić.

Srbija ostaje posmatrač

Beograd je domaćin dve trećine čovečanstva, rekao je  ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ocenio da je samit nesvrstanih prilika da se ojačaju veze i prijateljstva sa članicama Pokreta čija je većina u teškim trenucima bila solidarna sa Srbijom, kao danas kada se vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo. Jeremić je rekao da Srbija ostaje posmatrač i da neće menjati svoj status u Pokretu nesvrstanih.  On je naglasio da su osnovne vrednosti Pokreta i vrednosti Srbije u vođenju spoljne politike. To su nezavisnost, ravnoprasvnost, uzajamno poštovanje, ne prihvatanje diktata velikih sila. To su principi nesvrstanih i spoljne politike Srbije, istakao je Jeremić.

Predsednik Srbije je naveo da je osnovna poruka upućena sa osnivačnog samita nesvrstanih u Beogradu 1961. godine da ne sme biti nekoliko bogatih i moćnih koji će držati monopol u svetu, što je omogućilo da nastupi nova era nade i okončanja kolonijalizma, hladnog rata i svitanja zore novog sveta.

Tadić je podstio da je Beograd jedini dva puta bio domaćin samita 1961. godine i 1989. godine.

"Svet se dramatično promenio od 1961. godine, kada je usvojena Beogradska deklaracija. Pokret nesvrstanih se zasniva na bezvremenim principima i oci Pokreta nesvrstanosti su tražili nove odnose koji će poštovati teritorijalni integritet i državni suverenitet, razoružanje, mir, ljudska prava i zaštitu životne sredine", rekao
je Tadić.

"Hoću ponovo da kažem da smo ponosni što smo doprineli preobražaju sveta, to kažem kao predsednik Srbije, najveće naslednice Jugoslavije", rekao je Tadić.

2024 © - Vesti online