Utorak 06.09.2011.
08:00
S media

Srbija dobija "porez na ružnoću”

Ukoliko se izgled hotela ne promeni, hotelijeri će morati da plate "porez na ružnoću" u iznosu od dva miliona evra godišnje.
 

Zamandaljeni prestonički hoteli poput Jugoslavije ili Metropola, kao i oni koji rade, ali nemaju odgovarajuće sadržaje ili ruže izgled okoline, imaju rok da budu obnovljeni do juna 2013. godine. Tako propisuje uredba u javnosti prozvana "porez na ružnoću”, doneta pre dva meseca.

Dokument rogobatnog imena – Uredba o utvrđivanju prioritetnih turističkih destinacija, zona, lokacija i kategorija objekata u mestima za odmor i turističkim mestima u prioritetnim turističkim destinacijama – predviđa da lokalne samouprave širom Srbije odrede primarne zone za razvoj turizma. U tim delovima, hoteli će morati da primene odredbe Pravilnika o kategorizaciji turističkih mesta u pogledu izgleda, sadržaja i usluge.

"Ako objekti ne budu stavljeni u funkciju do predviđenog roka, vlasnicima će biti uručeno rešenje za plaćanje penala u iznosu od dva miliona evra na godišnjem nivou zbog korišćenja prioritetne turističke destinacije. Ta cifra određena je Zakonom o turizmu i plaćaće se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan naplate", navode u sektoru za turizam resornog ministarstva.
 

Branko Krivokapić, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Hores, kaže da je uredba potrebna, ali i da se sa njenim donošenjem zakasnilo.
 

"Mi smo davno ušli u tranziciju, kompanije su kupile hotele i sada drže dobre lokacije u centru grada, a ništa ne rade. To je greška i države jer je omogućeno da se hoteli prodaju kao nekretnine, a ne kao biznis, to jest sa funkcijom i ljudima. Tako bi se adaptacije preduzimale u hodu, dok lokali rade. A ovako, kupili su ih oni koji su hteli da trguju pa više ni ne znamo ni koliko je puta Jugoslavija prodata. Postavlja se pitanje i kad otuđite deo hotela i date da bude kazino, ko će biti zainteresovan da kupi hotel bez sala", ističe Krivokapić.

2024 © - Vesti online