Ponedeljak 05.09.2011.
09:12
Blic

Tito i Draža spavali jedan do drugog?

Jovanka Broz

Sledećeg jutra, ipak, Titov ceo krug saradnika bio je skoro potpuno izbrisan kada je dignut u vazduh most kojim su prolazili.

Jovanka je rekla da je bilo jasno da su Draža Mihailović i četnici želeli da iskoriste pregovore da uklone Tita i da posle toga više nije bilo pregovora, prenosi "Blic" navode "Vikiliksa".

Udovica jugoslovenskog maršala je u sat i po vremena dugom razgovoru sa američkim diplomatom kritikovala Ruse i istakla da ih Tito nikada nije voleo, te da Slovenci nikada nisu bili posvećeni jugoslovenskoj ideji.

Takođe je kritikovala i one koji su zaslužni za njen kućni pritvor pre 32 godine i time negirali da je ona Titov naslednik, navodi "Blic".

Sastanak u američkoj ambasadi organizovan je na ideju ministra Rasima Ljajića, jedinog čoveka koji je, po mišljenju Jovanke Broz, sposoban da vodi Srbiju.

To je bio prvi sastanak Titove udovice sa jednim stranim diplomatom još od 1977. godine, kada je stavljena u kućni pritvor, podseća beogradski list.

Jovanka je posle decenija izolacije ponovo došla u žižu javnosti, kada je ponovo dobila ličnu kartu i pasoš, prvi put posle 1977. godine. Titova udovica je istakla tokom razgovora da je zaveru da bude u pritvoru 1977. skovao slovenački komunista Stane Dolanc, član Predsedništva. Dolanc i tadašnji general Nikola Ljubičić plašili su se da bi ona mogla da iskoristi Titov uspeh za svoje pozicioniranje.

Ona je dodala i da je tada bio trend da žene uspevaju zahvaljujući muževima i da je njena popularnost zbog Tita bila logična, ali da ona sama nikada nije manevrisala na taj način.

Tito je, kako kaže, tada bio suviše slab da bi sam preokrenuo stvar, i dodaje da je sa njim tokom njegovog boravka u Ljubljani na lečenju razgovarala samo tokom prve godine pritvora, piše "Blic".

2024 © - Vesti online