Ponedeljak 05.09.2011.
04:23
Vestionline

Latinska Amerika središte svetske levice

Na svom 4. kongresu, završenom u nedelju, PT je u završnoj deklaraciji donetoj glasanjem, konstatovala da je evropska levica izgubila uticaj.

"Postoji geografski pomak ideološkog vođstva levice sveta. U tom kontekstu se ističe Latinska Amerika", piše u tom dokumentu sa kongresa koji su u petak otvorili Lula i sadašnja predsednica Brazila Dilma Rusef.

Levica je poražena u Evropi...

"Levica u zemljama Evrope koja je toliko uticala na levicu u svetu od 19. veka, nije uspela da adekvatno odgovori na krizu i izgleda da je kapitulirala pred dominacijom neoliberalizma", ocenjuje PT.

"U tom kontekstu globalne krize, na PT i ostalim snagama levice Brazila i Latiske Amerike je da prodube svoje angažovanje za obrnutu viziju sveta i za drugačiji model razvoja", piše u završnom dokumentu kongresa.

PT je 1980. godine osnovao Lula, dok je bio metalski radnik i sindikalista u Sao Paolu. Taj hazimatični bivši predsednik kome je sada 65 godina, otišao je s vlasti posle dva mandata - od 2003. do 2010, uz rekordnu popularnost od 80 odsto među građanima.

2024 © - Vesti online