Ponedeljak 05.09.2011.
02:33
Vestionline

Rusija nikada neće priznati Kosovo

Primakov je u Ruskom domu u Beogradu promovisao srpsko izdanje knjige ''Svet bez Rusije, a u govoru je prisutnima istakao je da će Rusija biti partner Srbiji u traženju mehanizama bezbednosti za srpsko stanovništvo na Kosovu.

"Radostan sam što sam ovde, jer volim Srbe. Na Kosovu je stvorena situacija ćorsokaka. Moram da kažem da sam kao ministar spoljnih poslova Rusije bio član kontakt grupe i moram da podvučem da nikada ni u jednom dokumentu nije pomenuto da Kosovo može postati samostalno", rekao je Primakov, a prenose beogradski mediji.

Voli Srbiju: Jevgenij Primakov

On je naveo da je ipak više od 80 država priznalo nezavisnost Kosova, ali da Srbija i Rusija to nikada neće učiniti, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

"Treba tražiti izlaz iz ove situacije. Siguran sam da će Rusija biti partner Srbiji u traženju mehanizma bezbednosti za srpsko stanovništvo na Kosovu", rekao je Primakov i dodao da se treba boriti demokratskim političkim metodama.

Primakov je naročito istakao značaj multipolarnosti u današnjem svetu koji je nastao kao posledica završetka hladnog rata i to da "Rusija nije izgubila hladni rat".

On je rekao da se u Bosni i Hercegovini ne sme menjati uređenje predviđeno Dejtonskim sporazumom i da ne treba terati Srbe u unitarnu BiH mimo njihove volje.

Pored Primakova, publici se obratio i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin koji je govorio na srpskom jeziku.

Aleksandar Konuzin i Jevgenij Primakov

"On je Srbiju uvek branio. Ne samo zbog toga što je Srbija slovenska zemlja sa kojom Rusija ima vekovne odnose. Preko Srbije, on je branio istinu, pravo i pravičnost", rekao je Konuzin o Primakovu.

2024 © - Vesti online