Ponedeljak 05.09.2011.
10:00
Vestionline

Kompleti prve pomoći obavezni od 18. septembra

Ko nema komplet za prvu pomoć plaća 5.000 dinara

"Saobraćajna policija će, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, u početku samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti", izjavio je načelnik Uprave pukovnik Dragiša Simić.

Pukovnik Simić je kazao da će vozači bez novih kompleta prve pomoći od 1. oktobra morati da plate 5.000 dinara za mandatnu kaznu, na licu mesta.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je rekao da su raščićene sve dileme oko toga da li se mogu pojedinačno dopunjavati elementi tih kutija kada se potroše.

Direktor Jovanović je kazao da svaki element koji se dopunjuje mora da odgovara standardu, na primer, ukoliko je reč o zavoju mora da bude odgovarajuće dužine, širine i važećim rokom trajanja.

"Svi vlasnici vozila od 18. septembra moraju imati nove komplete sa elementima predviđenim propisanim standardom - 12 elemenata je za kutiju A odnosno motocikle, a 18 za automobile, teretna vozila i autobuse", rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je Agencija za lekove objavila spisak proizvođača kompleta prve pomoći u skladu sa propisanim standardom i pravilnikom.

2024 © - Vesti online