Ponedeljak 21.12.2009.
14:18
Tanjug

Kakvu hranu jedemo?

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić izjavio je da možemo biti zadovoljni kvalitetom i bezbednošću hrane u Srbiji.

Broj uzoraka koji su neispravni i ne odgovaraju Zakonu o bezbednosti hrane i važećim pravilnicima kreće se ispod jedan odsto.

 

U narednih nekoliko dana sa radom trebalo da počne i Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici koja će kontrolisati rad ostalih laboratorija, odnosno vršiće takozvane ring testove sa drugim laboratorijama na osnovu kojih će se utvrđivati koliko te laboratorije daju pouzdane rezultate.

"Zakon o bezbednosti hrane polako pušta korene u Srbiji, a njegovo sprovođenje je sve lakše" , kazao je Pajkić novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS), naglašavajući da su svi proizvođači, ali i potrošači postali svesni svojih zakonskih prava i obaveza.

Generalni inspektorat objavio je konkurs za sklapanje ugovora sa laboratorijama koje će u ime Ministarstva poljoprivrede raditi određene analize, podsetio je Pajkić, dodajući da će sve laboratorije sa kojima bude sklopljen ugovor obavezno biti u tom sistemu. On je ukazao i da će biti raskinut ugovor sa onim laboratorijama kojima Nacionalna referentna laboratorija da negativnu ocenu.

Pajkić je pozvao i sve one koji se bave prozivodnjom i prometom hrana da se upišu u centralni registar, upozoravajući da će se oni koji to ne budu učinili nakon 11. juna 2011. godine, smatrati ilegalnim poslodavcima.

2024 © - Vesti online