Nedelja 04.09.2011.
13:31
Beta

LDP: Okrenimo se Ahtisarijevom planu

Paralelne institucije: Čedomir Jovanović iz ''juniorskih dana DS-a''

Paralelne institiucije su "više tempirana bomba i sredstvo za potkopavanje demokratskog poretka Srbije, nego servis običnih ljudi", napisao je Jovanović u autorskom članku za današnji novosadski ''Dnevnik''.

Prema njegovim rečima, sadašnje rukovodstvo Srbije nije krivo za gubitak Kosova, ali bi moglo da postane krivo za gubitak evropske perspektive Srbije, ukoliko "zauvek ne odustane" od nemogućih ciljeva i robovanja frazi "i Kosovo i Evropa".

On je ocenio da još uvek ima vremena da se Srbija okrene primeni Ahtisarijevog plana, koji predviđa regulisane veze između Beograda i Srba na Kosovu, a predviđa i postepeno korigovanje odnosa Beograda i Prištine.

Jovanović je podsetio da i po Ahtisarijevom planu Srbi imaju pravo da organizuju zdravstveni, školski, komunalni, kulturni, sudski i institucionalni sistem, kao i da utiču na rad policije, dok na ključne državne i lokalne odluke legitimni predstavnici Srba imaju pravo veta.

"Granice država na ruševinama bivše Jugoslavije su definitivno određene i faktički potvrđene. Umesto da gradimo nove Berlinske zidove, predlažem da budemo racionalni i uradimo sve da granice učinimo relativninm i živim, na šta su svedene granice država EU", napisao je lider LDP-a.

2024 © - Vesti online