Nedelja 04.09.2011.
06:48
Vestionline

Traže od Tadića crnogorski jezik

Crnogorska partija traži uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu

"Nadamo se da će Tadić brigu koju iskazuje prema pripadnicima srpskog naroda koji žive van Srbije iskazati i prema građanima Srbije crnogorske nacionalnosti", navodi se u saopštenju Crnogorske partije.


Iz partije poručuju da Tadićeva izjava da srpskom jeziku treba obezbediti ravnopravan status u obrazovnom sistemu nije u saglasnosti sa njegovom željom za najboljim mogućim prijateljskim odnosima Srbije i Crne Gore.

U saopštenju Crnogorske partije navodi se da je 31. jula prošle godine podnet zahtev nadležnim organima lokalne samouprave u opštinama Mali Iđoš, Vrbas i Kula za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, a on je usvojen samo u Malom Iđošu.

"Opštine Kula i Vrbas o tome se nesu izjasnile, čime drastično krše ustavna i zakonom utvrđena prava građana Srbije crnogorske nacionalnosti koji govore crnogorskim jezikom", navodi se u saopštenju.

U Crnogorskoj partiji ističu da se nadaju da će Tadić pomoći da se taj problem reši i time pokazati da Srbija probleme oko službene upotrebe jezika i položaja građana drugih nacionalnosti "prvo rešava u svom dvorištu, pa tek onda drugima ukazuje na iste ili slične probleme u njihovim sredinama".

2024 © - Vesti online