Nedelja 04.09.2011.
02:25
Blic

Pobunjenici dali ultimatum "Gadafijevim" gradovima

Pobunjenici snažni i spremni da osvoje Gadafijeva uporišta
 

"Snažni smo i sposobni da uđemo u bilo koji grad i da razmestimo naše borce na bilo kom pravcu, međutim, mi želimo da izbegnemo krvoproliće i još veće uništenje javne imovine i nacionalnih institucija", kazao je Abdul Džalil.


"Stoga dajemo ultimatum od nedelju dana oblastima Sirte, Bani Valida, Džufre i Sabhe", rekao je Abdul Džalil novinarima, prenosi AP.


On je rekao da to daje mogućnost gradovima da se "mirno pridruže revoluciji", i dodao da će pobunjenici te gradove snabdevati humanitarnom pomoći, vodom i strujom.

Počela ofanziva na Bani Validu

 

Libijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na Bani Valid, jedno od poslednjih uporišta snaga lojalnih Moameru Gadafiju, ističući da će ga "pregaziti za nekoliko sati".

 

"Spremamo se da uđemo u Bani Valid i borićemo se", izjavio je agenciji AFP jedan od portparola Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Abdel Aziz na kontrolnom punktu u Šišanu, udaljenog desetak kilometara severno od Bani Valida.

 

Nešto ranije, jedan od komandanata pobunjenika poručio je snagama lojalnim Gadafiju u Bani Validu da imaju rok do nedelje ujutru da se predaju.

 

Istovremeno, Gadafijev portparol Musa Ibrahim je izjavio Rojtersu da se Bani Valid neće predati, ističući da su im plemenske vođe još uvek lojalne.

2024 © - Vesti online