Subota 03.09.2011.
15:34
Blic

CIA je mala beba za drugu američku tajnu agenciju

JSCO je leikvidirala i mučila više ljudi nego ozloglašena CIA

U članku, u kojem list prenosi deo knjige pod nazivom "Amerika, stogo poverljivo", navodi se da je ta tajna organizacija američke vojske - Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC) zatvorila i isleđivala 10 puta više osumnjičenih terorista nego CIA, i to u zatvorima koje samo ona kontroliše u Iraku i Avganistanu.


Ta grupacija je osnovana 1980. godine, a od napada 11. septembra 2001. godine, njen brojni sastav se povećao sa 1.800 na oko 25.000 pripadnika. 

Dva predsednika i tri ministra odbrane rutinski su od JSOC zahtevali da prikupi obaveštajne podatke širom sveta, kao i da ide u akcije likvidacije neprijatelja, uglavnom u Iraku i Avganistanu, ali i u Jemenu, Pakistanu, Somaliji, Filipinima, Nigeriji i Siriji. 

Ova organizacija je dobila i retko ovlašćenje da odabere pojedince za svoju listu za odstrel, a zatim da ih likvidira umesto zarobi, prenosi "Vašington post". Kritičari kažu da je to ubistvo, što je zabranjeno američkim zakonima.

JSOC za svoje operacije često koristi i mornaričke foke, specijalnu jedinicu regularne vojske
JSOC ima svoj obaveštajni odeljak, svoje bespilotne letelice, čak i svoje satelite, a ima i svoje ljude za sajber-ratovanje. Ono što nema je dozvolu da izvodi tajne akcije poput CIA, u kojima se umešanost SAD mora po svaku cenu sakriti.

Operacije JSOC su, međutim, vrlo slične, ali ih vladini pravnici smatraju tradicionalnim vojnim aktivnostima, što znači da predsednik o njima uopšte ne mora da obaveštava Kongres. Barak Obama, koji je predsednik postao obećavajući naciji mir i prekid započetih ratova, koristio je JSCO više nego njegov prethodnik Džordž Buš koji je te ratove i započeo, navodi "Vašington post".

Prva misija JSOC 1980. godine, operacija "Orlova kandža", bila je potpuni neuspeh. Pokušaj da se spasu američke diplomate koje su kao taoce držali iranski studenti u ambasadi SAD u Teheranu završio se sudarom helikoptera u iranskoj pustinji i pogibijom osam članova tima. Kasnije, u Iraku i Avganistanu, njihove greške su plaćali uglavnom civili, što je imalo kontraproduktivne efekte.

Procena efikasnosti ciljanih meta je, prema samim komandantima JSOC, oko 50 odsto, što oni smatraju dobrim. Kada se radi o rezultatima, JSOC je u Avganistanu 2008. izvela 550 ciljanih operacija i likvidirala oko 1.000 ljudi, a naredne godine, u 464 operacija, ubila 400 do 500 osoba. U Iraku koji je upao u haos u leto 2005. godine izvodila je 300 akcija mesečno.

U članku se, takođe, navodi da je jedan poverljivi izveštaj, napravljen pre poznatog incidenta sa snimcima iz iračkog zatvora Abu Graib, upozorio da su loše obučeni islednici JSOC tukli i mučili zatočenike i čak zatvarali majke, supruge i kćerke onih koje nisu zatekli kod kuće. To se završilo time da su 34 pripadnika organizacije suspendovana na po godinu dana. 
2024 © - Vesti online