Subota 03.09.2011.
18:53
Vestionline

Bin Laden verovao da se kuje zavera protiv njega

Tu informacuiju dao je bivši član ogranka Al Kaide u Saudijskoj Arabiji Abdul Bukari koji je bio zatvoren u američkom zatvoru Gvantanamo. Prema jednom dokumentu iz Pentagona, Bukari je istražiteljima rekao da su ga u oktobru 2001. godine članovi Al kaide uhapsili i mučili.

Verovao da ima izdajnika u bliskom okruženju: Osama bin Laden

U dokumentu koji je Vikiliks objavio u petak, navodi se da je Abdul Bukari bio uz sovjetske trupe u Avganistanu pre nego što je prišao Al Kaidi, i da je bio uhapšen jer je među članovima Al Kaide postojalo neslaganje oko transfera novca namenjenog vođi jedne ektremističke grupe u Uzbekistanu.

"Transfer novca je realizovan bez znanja Bin Ladena koji je mislio da se radi u zaveri čiji je cilj da se on ukloni", kaže su u dokumentu. Vođa Al Kaide Osama Bin Laden ubijen je 2. maja u Pakistanu, u operaciji americkih specijalnih snaga.

Ubijene ubice Bin Laden

 

Pripadnici "foka", jedinice koja je likvidirala Osamu bin Ladena u Pakistanu su mrtvi. Talibani su, navodno, odgovorni za smrt 17 pripadnika ove elitne jedinice, ali u američkoj javnosti se sve češće pojavljuje teorija da je američke vojnike likvidirao Pentagon kako se nikada ne bi saznala istina o operaciji u Abotabadu.

2024 © - Vesti online