Ponedeljak 21.12.2009.
12:30
AP

Izrael priznao krađu organa

Intervju je objavljen zbog velike kontroverze od prošlog leta kada su jedne švedske novine objavile navode da je Izrael ubijao Palestince kako bi krao njihove organe, što je Izrael odmah demantovao.

Delovi intervjua su objavljeni na izraleskom Kanalu 2 proteklog vikenda. His je u njemu rekao: 'Mi smo počeli da skupljamo rožnjače... Sve što je urađeno je bilo vrlo neformalno. Nismo pitali za dopuštenje porodice'.

Izveštaj Kanala 2 navodi da su u 90-tim godinama forenzički specijalisti sa mrtvih tela krali kožu, rožnjače, srčane zaliske i kosti sa tela izraelskih vojnika, građana, Palestinaca i stranih radnika.

Kao odgovor na ovakvo izveštavanje, izraelska vojska je potvrdila da se ova praksa dešavala ali da je završena pre deset godina.

Dr. His je postao direktor instituta Abu Kabir 1988. godine a u jednom intervjuu je izjavio da je praksa krađe organa započela 'ranih 90-tih', da su vojni hirurzi još 1987.godine sa mrtvih tela skidali kožu kako bi lečili opekotine. On je rekao da je tada mislio da postoji dopuštenje da se to radi, kao i da to više nije praksa od 2000-te godine.

2024 © - Vesti online