Ponedeljak 21.12.2009.
09:07
Tanjug

Sahrana ajatolaha se pretvara u proteste

Desetine hiljada pristalica opozicije uzvikivalo je slogane protiv vlade pošto je ajatolah sahranjen u mauzoleju Masume. Lideri opozicije su proglasili ponedeljak za dan žalosti u celoj zemlji, dok je policija za razbijanje demonstranata bila raspoređena po ulicima Koma.


Iranske snage bezbednosti zaustavile su u nedelju veče u Teheranu autobus koji je prevozio pristalice opozicije i aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava koji su krenuli na ajatolahovu sahranu, objavljeno je na reformističkom sajtu Kaleme.


Rojters navodi da ove informacije nije bilo moguće proveriti iz nezavisnih izvora, pošto je stranim medijima zabranjeno da izveštavaju o protestima u Iranu i da putuju na sahranu. Državna novinska agencija IRNA je izvestila da su građani "mirno ispratili Montazerija do mauzoleja Masume", ne precizirajući koliko ljudi je prisusutvovalo sahrani.


Ajatolah Montazeri je preminuo u subotu uveče u 87. godini. Bio je arhitekta Islamske revolucije 1979. godine i izabrani naslednik lidera revolucije ajatolaha Homeinija pre nego što je, posle smrti ajatolaha 1989. godine, pao u nemilost i uklonjen sa mesta na koje je zatim doveden ajatolah Ali Hamnei.

2024 © - Vesti online