Subota 03.09.2011.
08:00
Vestionline

Glamping ili glamurozno kampovanje

Luksuz pod šatorima

Glamping je kovanica dve engleske reči: glamur i kamping. Gosti u ovoj formi turizma prirodu imaju na dohvat ruke, ali i udobnost luksuznih hotela. 

Iako spavate pod baldahinima ili u polu-čvrstom smeštaju, na pravom krevetu sa dušekom, na raspolaganju je sobna/šatorska usluga, a uvek ima i vode za tuširanje, glamping ipak nudi iskustvo kampovanja. Tu su zvuci živog sveta oko vas, pogled na more sa neke litice ili izlazak sunca nad crvenom Afrikom.

"Glamping" je nastao u Africi i na Tajlandu, a danas postaje sve popularniji u SAD-u i Evropi. Vlasnici ovakvih smeštaja danas kažu da žele da osveže tradicionalno kampovanje na kakvo je išla elita '30-ih, '40-ih i '50-ih godina prošlog veka.  

Jedno od evropskih najprivlačnijih mesta za glamping je u francuskim Alpima, nad klisurom reke Ardeš. Šatori su napravljeni na planinskim platformama, a enterijer je osmišljen tako da se gost oseti kao u safari šatoru iz edvardijanske ere. Sav ovaj luksuz ne treba da vas zavara, jer na glampingu nema struje, signala za mobilni telefon i Internet. Voda za tuširanje se zagreva uz pomoć solarnih panela, a minimalna količina neophodne struje de dobija snagom vetra. 

2024 © - Vesti online