Ponedeljak 21.12.2009.
05:36
Tanjug

U ponedeljak nastavak suđenja Mladićevim jatacima

General Ratko Mladić iz doba vojevanja
 

Ovo suđenje odlagano je više puta uzastopno zbog nedolaska svedoka iz Republike Srpske Miodraga Stanića, koji je putem zamolnice više puta pozivan da svedoči.

Sudsko veće ni u petak nije dobilo obaveštenje o razlozima nepostupanja po zamolnici suda, kojom je preko međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima od državnih organa RS zatraženo da se obezbedi Stanićevo prisustvo, odnosno svedočenje, kako bi ovaj proces mogao da se okonča.

Stanić je poslednji svedok koga sud treba da sasluša na ovom suđenju, posle čega bi moglo da usledi iznošenje završnih reči optužbe i odbrane, a potom i presuda.

Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002. godine, kad je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine. Optuženi su, na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove, u kojima se Mladić skrivao, navodi se u optužnici.

Pomagali generalu u "produženom trajanju"

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.
Oni se optuženi da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih dela ratnih zločina i genocida.

2024 © - Vesti online