Petak 02.09.2011.
09:39 >> 09:52h
Beta

Pečat Prištini ne daje nezavisnost

Jedna od glavnih tema današnjih razgovora je carinski pečat, problem čijim rešavanjem bi trebalo da se reguliše protok robe iz centralne Srbije.

Milivoje Mihajlović

Mihajlović je naveo da će se razgovarati i o učešću privrednih delegacija Prištine na regionalnim skupovima.

Danas konkretna rešenja?

 

Mihajlović je izjavio da ima šansi da se danas postignu neka konkretna rešenja i naveo da će se osim o carinskom pečatu, razgovarati o telekomunikacijama, snadbevanju električnom energijom i pitanju univerzitetskih diploma.

Šef Pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović je rekao da pitanje funkcionisanja srpskih institucija na severu Kosova i Metohije neće biti tema predstojeće runde pregovora.

Bez pečata teško do Evrope

 

Jelko Kacin

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da će biti izuzetno teško napraviti pomak u evropskim integracijama bez rešenja carinskih pečata.

 

"Rok do kojeg je još moguće uticati na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije isteći će za nekoliko dana. Vreme igra izuzetno važnu ulogu. Blokiranje privrednih odnosa sa Kosovom direktno onemogućava progres na polju regionalne političke i ekonomske saradnje", rekao je Kacin za "Blic".

 

On je rekao da nepriznavanje pečata, koje je izdao UNMIK, direktno ide na štetu građana Srbije i Kosova, uključujući i sever Kosova.

 

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je za "Blic", pred nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, da očekuje da će biti dogovora o katastru, telekomunikacijama, ali i o carinskim pečatima.

2024 © - Vesti online