Petak 02.09.2011.
13:10
J. L. Petković - Vesti

Srbija prihvata pečat Kosova?

Iako se šuška da je Beograd već pristao na takvo rešenje, šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović za "Vesti" kaže da o tom predlogu tek treba da se razgovara.

- Ne mogu da kažem da li ćemo prihvatiti predlog, jer tek o njemu treba da razgovaramo. U prošlosti se često dešavalo da je prištinska strana imala negativan stav prema mnogim predlozima, jer oni su uvek samo protiv, a nikada ništa ne predlažu. Jasno je da će oni pokušati da okrenu stvar u svoju korist i da kažu kako je takav pečat bio i ranije, ali to ne znači da oni tokom pregovora nisu želeli više, odnosno da ga menjaju. I nije samo reč o pečatu već i o tome kako će izgledati prateća carinska dokumentacija i kakve će oznake na njoj biti, odnosno ona mora biti statusno neutralna - kaže Stefanović.

Pečat koji je u upotrebi već tri godine

Kosovska ministarka za trgovinu i industriju, Mimoza Kusari-Ljilja potvrdila je za "Vesti" da se kao rešenje nudi već postojeći pečat.

- Tačno je da je reč o pečatima koji su već u upotrebi, i na njima ne stoji ni amblem, niti piše republika. To što je nazvano kompromisnim rešenjem iz Brisela, zapravo je isti pečat koji Beograd nije priznavao, a sa kojim se Unmik složio i koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 - kaže Kusari - Ljilja.

2024 © - Vesti online