Petak 02.09.2011.
05:39
Srna

Evropa pomagala CIA u torturi pritvorenika?

Tomas Hamarberg: Evropske vlade umešane u američke antiterorističke strategije
 

"U pokušajima da se bore protiv zločina koji su pripisani teroristima, nebrojeni drugi zločini su počinjeni u ime američkog globalnog rata protiv terorizma. Mnogi od tih zločina su pažljivo i namerno prikriveni", napisao je Hamarberg u saopštenju izdatom uoči desetogodišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Hamarberg tvrdi da su evropske vlade bile "duboko umešane" u američke antiterorističke strategije, uključujući i torturu.
 

Foto: Ilustracija

On podseća da je u istrazi 2007. godine izvestilac Saveta Evrope Dik Marti optužio 14 evropskih vlada da su dozvolile američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) da između 2002. i 2005. vodi pritvorne centre ili organizuje nelegalne avionske letove za osumnjičene teroriste u zemlje u kojima je bila dozvoljena tortura nad zatvorenicima, čime su narušeni osnovni principi sistema pravde i zaštite ljudskih prava.

Hamarberg je dodao da su vlade EU koje su bile umešane, blokirale istrage u tim slučajevima, u skladu sa željama iz Vašingtona.

On je pozvao evropske vlade da dozvole pravosudne istrage slučajeva nelegalnih prebacivanja zatvorenika i njihovog zlostavljanja, kao i da prestanu da prikrivaju one koji sarađuju sa američkim obaveštajnim agencijama u organizaciji tih operacija.

Savet Evrope ima 47 država članica, a veruje se da je više od 10 evropskih zemalja sarađivalo sa CIA u nelegalnim akcijama u kojima su osumnjičeni tajno transportovani u zemlje u kojima je tortura dozvoljena.

2024 © - Vesti online